SEEPEX pokrenuo srpsko kontinualno unutardnevno tržište električne energije

SEEPEX je 25. jula u 10:00 časova uspešno pokrenuo srpsko kontinualno unutardnevno tržište električne energije, objavio je EMS.

Od dvadeset registrovanih učesnika na SEEPEX unutardnevnom tržištu, aktivno učešće prvog dana trgovine uzelo je šesnaest učesnika iz Srbije, regiona i Evropske unije. Tokom prvog dana trgovine zaključeno je sedam transakcija, dok je referentna bazna cena, koja predstavlja srednju ponderisanu cenu svih zaključenih ugovora na dnevnom nivou, postigla vrednost od 99,53 €/MWh.

Prva registrovana transakcija na srpskom kontinualno unutardnevnom tržištu je zaključena tačno u 10:09:10, za ugovor od 1 MW i fizičku isporuku u satu 21-22.

Potrebna regulativa koja je stimulativna za investitore

Pokretanje SEEPEX kontinualnog unutardnevnog tržišta je prvi veliki i konkretan rezultat sinergije ostvarene u okviru ADEX grupe i nastavak pružanja prvoklasnog servisa učesnicima u skladu sa najboljom evropskom praksom na polju trgovine i klirinških rešenja, navodi se na sajtu EMS. Istovremeno, to predstavlja i značajan korak ka kompletiranju tržišnog okvira i formiranju jedinstvenog regionalnog rešenja za trgovinu električnom energijom u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, kao jednog od osnovnih ciljeva novoformirane i rastuće ADEX infrastrukture, što je napredak željno iščekivan od strane svih zainteresovanih strana na tržištu električne energije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je uspostavljanjem efikasnog unutardnevnog tržišta, uz dan-unapred tržište, Srbija prva u regionu ponudila investitorima u obnovljive izvore energije u potpunosti kompletiran tržišni okvir, neophodan za optimalno pozicioniranje na tržištu i kontrolu rizika u vezi sa prognozama i balansiranjem. To je, kako je naglasila, bio jedan od najznačajnijih ciljeva Ministarstva rudarstva i energetike koji je ostvaren izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije – veća odgovornost investitora za balansiranje sistema i obezbeđivanje skladišta energije u slučaju loših prognoza.

– Moramo da zaštitimo elektroenergetski sistem i da obezbedimo stabilno snabdevanje građana i privrede, ali uz regulativu koja je i stimulativna za investitore, jer su nam osim javnih ulaganja neophodna i privatna kako bismo ostvarili strateške ciljeve iz oblasti OIE, odnosno 45% proizvedene električne energije iz OIE do 2030. Uz nedavno pokrenute aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, i sada uz pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije, najveći deo preduslova je ispunjen – istakla je ministarka.

Kompletiran proces uspostavljanja liberalizovanog tržišta električne energije

Generalna direktorka EMS i predsednica Nadzornog odbora ADEX grupe Jelena Matejić naglasila je da je uspešnim pokretanjem srpskog kontinualnog unutardnevnog tržišta, praktično, kompletiran proces uspostavljanja liberalizovanog tržišta električne energije u Republici Srbiji, kao jednog od najvažnijih činilaca za siguran i pouzdan rad celokupnog elektroenergetskog sistema.

– EMS će i u narednom periodu aktivno i posvećeno raditi sa SEEPEX-om i evropskim partnerima, nudeći ADEX kao efikasni model za sve buduće saradnje na relaciji operatori prenosnog sistema – operatori tržišta električne energije, sa spajanjem srpskog organizovanog tržišta sa jedinstvenim evropskim tržištem, kao narednim značajnim ciljem – rekla je Matejić.

Izvršni direktor SEEPEX i član Odbora direktora ADEX grupe Miloš Mladenović izjavio je da SEEPEX, ovaj put u saradnji sa partnerima iz ADEX grupe, nastavlja da pomera granice i obezbeđuje najviše evropske standarde na polju berzanske poslovne infrastrukture.

– U isto vreme, ovo je važan dodatni impuls za tržište električne energije u Jugoistočnoj Evropi, budući da je SEEPEX prvo organizovano tržište u regionu koje je kompletiralo sve aspekte organizovanog tržišta, uključujući tu i srpsko fjučers tržište, uspostavljeno par godina ranije u saradnji sa EEX AG – istakao je Miloš Mladenović.

Foto: Pixabay/Tom