Savetovanje CIGRE počinje 22. maja na Zlatiboru, OIE Srbija značajan učesnik

Srpski nacionalni komitet Međunarodnog saveta za velike električne mreže, CIGRE Srbija, održava 36. savetovanje CIGRE Srbija u periodu od 22. do 26. maja 2023. godine na Zlatiboru, sa glavnim predznakom „Fleksibilnost elektroenergetskog sistema“.

Miloš Colić, predsedavajući Upravnog odbora Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije obratiće se prisutnima na Svečanom otvaranju 36. savetovanja CIGRE Srbija 22. maja u Kongresnom centru Zlatibor.

Predstavnici članova Udruženja OIE Srbija učestvovaće u predstavljanju stručnih radova i ekspertskim diskusijama, dok su naši članovi ELNOS BL DOO Beograd i Schneider Electric Srbija d.o.o. Beograd sponzori ovog prestižnog događaja.

Za ovo Savetovanje odobreno je više od 180 stručnih i naučnih radova, koji obrađuju aktuelne teme elektroenergetskog sektora Srbije i regiona i plenarnih sesija 16 studijskih komiteta CIGRE Srbija, koji su organizovani po oblastima koje je odredio Međunarodni savet za velike električne mreže.

Pored sesija na kojima će biti razmotreni radovi, na Savetovanju CIGRE Srbija biće održane tri Panel sesije na kojima će biti obrađene važne aktuelne teme elektroenergetskog sektora Srbije, uključujući tehničke aspekte integracije varijabilnih obnovljivih izvora električne energije, kao važan aspekt Zelene energetske tranzicije:

  • Budućnost EES Srbije sa visokim udelom obnovljivih izvora energije.
  • Trinity projekat u okviru Programa EU Horizon 2020, je projekat koji unapređuje saradnju između Operatora prenosnog sistema Jugoistočne Evrope (SEE) u cilju podrške integraciji tržišta električne energije u regionu, istovremeno promovišući veći prodor čiste (zelene) energije. U Konzorcijumu koji realizuje TRINITY projekat je 19 organizacija (prenosnih kompanija, istraživačkih instituta, fakulteta, itd) iz 11 država.
  • Resursi upravljanja potrošnjom su vrlo značajni za integraciju obnovljivih izvora energije u EES, pored ostalog razmotriće i regulatorne tehničke aspekte agregacije potrošnje.

Nacionalni komitet CIGRE Srbija, kao deo globalne zajednice CIGRE osnovane 1921. godine u Parizu, zajednička globalna zajednica koja deli znanje i ekspertize, ima za osnovu rad u više od 60 organizacija u čijem radu učestvuje 17.500 profesionalaca i individualno iz preko 90 zemalja, uključujući i vodeće svetske stručnjake u pojedinim oblastima elektroenergetskih sistema i 1.250 članova kompanija, instituta, univerziteta, fakulteta, visokih stručnih škola, udruženja i drugih profesionalnih strukovnih organizacija. Tokom 102 godine rada, CIGRE je doprinela ključnim tehničkim temeljima modernog elektroenergetskog sistema.

Srpski nacionalni komitet CIGRE – Cigre Srbija je neprofitno stručno udruženje, koje se već 72 godine, od 1951. godine, bavi razvojem i prenošenjem znanja, informacija i iskustava od interesa za naš elektroenergetski sistem. U svojstvu Nacionalnog komiteta međunarodne CIGRE, čije je sedište u Parizu, ima pravo i obavezu da preslikava rad ove prestižne asocijacije na domaćem planu.