Otvorena solarna elektrana na fabrici Eko Step Pellet

Redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, kompanija Eko Step Pellet iz Petrovca na Mlavi, otvorila je danas solarnu elektranu kapaciteta 1MW na krovovima svojih poslovnih objekata.

Eko Step Pellet je solarnu elektranu za sopstvene potrebe sa mogućnošću povrata viškova u javnu distributivnu mrežu izgradila u skladu sa Zakonom o korišćenju OIE čime je stekla status kupca-proizvođača, odnosno ,,Prozjumera’’.

Događaj otvorila ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Na otvaranju je govorila i menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović, ona je istakla da je Eko Step Pellet prvi član koji se pridružio Udruženju nakon osnivanja što ukazuje na njihovo vizionarstvo. – Danas puštamo u rad solarnu elektranu od 1MW na krovovima fabrike, to je trenutno najveći prozjumer u Srbiji i zaista im čestitamo na ovom poduhvatu! – rekla je Danijela.

Izgrađena solarna elektrana prema projektovanim uslovima i softverskoj pretpostavci trebalo bi da godišnje proizvodi oko 1.300.000 kWh. Kako je dosadašnja potrošnja fabrike bila oko 5.900.000 kWh, može se zaključiti da će ušteda biti oko 22% na godišnjem novu. Svakako je značajnije što će Eko Step Pellet kao društveno odgovorna kompanija učestvovati u smanjenju emisije štetnih gasova (CO2) za 1.100 tona godišnje.