OIE Srbija objavljuje snimak panel diskusija održanih na konferenciji OIE SRBIJA 2023

Zbog velikog interesovanja publike za konferenciju OIE SRBIJA 2023 za koju se tražila karta više, Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije objavljuje snimak celokupne konferencije u formi uvodnog dela i pet panel diskusija.

Učesnici, među kojima su bili predstavnici najvećih svetskih kompanija, banaka, investitora, državnih institucija, međunarodnih asocijacija za energiju vetra i sunca, čestitali su Srbiji na aukcijama, ali i iskazali zabrinutost zbog balansiranja i priključenja objekata na mrežu, razgovarali o finansiranju OIE projekata, kao i budućnosti solarne industrije i industrije vetra u Srbiji, regionu i Evropi.

U uvodnom obraćanju učesnicima su se obratili Miloš Colić, predsedavajući Upravnog odbora OIE Srbija, Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a, Matteo Colangeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan EBRD i Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije.

Svečano otvaranje:

Pohvale Srbiji za uspešno sprovedene prve aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE uz ocenu da je reč o najvećim aukcijama u regionu sa odličnim i zrelim projektima, obeležile su prvu panel diskusiju „Stanje u sektoru OIE – Srbija, region i Evropa“ održanu na konferenciji OIE Srbija 2023.

I panel diskusija:

Proizvođači vetroturbina i investitori vetroparkova su na drugom panelu „Energija vetra – Srbija posle aukcija i Evropa posle energetske krize“ razgovarali o procesu dobijanja dozvola za izgradnju, povezivanju na mrežu, opremi za vetroparkove.

II panel diskusija:

Da su banke u Srbiji veoma zainteresovane za finansiranje solarnih i vetroelektrana, čuli smo na trećoj panel diskusiji koja je okupila bankare „Izazovi finansiranja OIE projekata“, uz ocenu da aukcije daju sigurnost i finansijerima i investitorima, a dva najveća razloga za zabrinutost su balansiranje, kao i mrežni sistem.

III panel diskusija:

Na četvrtom panelu „Solarna energija u Srbiji – prve aukcije, mali i veliki solari“ saznali smo da prenosni sistem Srbije trenutno može da balansira 5.800 MW varijabilnih izvora električne energije, a razgovaralo se i o neuspehu prvih aukcija za solar, prozjumerima, kategoriji aktivnog kupca koja stiže krajem godine, ali i prvim velikim projektima čija gradnja se uskoro očekuje.

IV panel diskusija:

Učesnici petog i poslednjeg panela „Tržište električne energije 3.0“, koji je i ove godine izazvao veliku pažnju javnosti, poručili su da je srpsko tržište električne energije spremno za investicioni bum koji će doći nakon aukcija, a razgovarali su i o ulozi EPS-a u balansiranju sistema.

V panel diskusija:

Svi snimci se nalaze na You Tube kanalu OIE SRBIJA.