OIE Srbija među 12.000 učesnika godišnjeg WindEurope okupljanja u Bilbau: Evropska industrija vetra ima razloga za optimizam

Danas je poslednji dan godišnjeg WindEurope događaja za 2024. godinu, koji se održao u živopisnom španskom gradu Bilbau od 20. do 22. marta. Više od 12.000 učesnika okupilo se na ovom događaju, a među njima su bili i naša menadžerka Danijela Isailović i veliki broj članova OIE Srbija. Ovaj događaj predstavio je period rastućeg optimizma za evropsku industriju vetra. Investicije u nove vetroparkove su u porastu, obim aukcija dostiže rekordne nivoe, i izdaje se sve više dozvola. Na ovom događaju su se okupili profesionalci iz industrije, predstavnici vlade i stručnjaci iz akademskih krugova, sa više od 500 izlagačkih kompanija, 14 ministara i 400 drugih govornika koji su učestvovali.

Pod geslom “Naš vetar, naša vrednost – Stvaranje vrednosti za Evropu, živeći u skladu sa vrednostima Evrope”, događaj je istraživao različite aspekte vrednosti energije vetra, uključujući njen doprinos zapošljavanju, zaštiti prirode, energetskoj sigurnosti, ekonomskoj konkurentnosti i podršci lokalnim zajednicama.

Jedna od ključnih tema koja je razmatrana na događaju bila je rastući značaj energije vetra za energetsku tranziciju Evrope. Vetar trenutno čini 19% ukupne potrošnje električne energije u Evropi, a EU ima za cilj da taj udeo do 2030. godine poveća na 35%. Zahvaljujući poboljšanjima u izdavanju dozvola, uvećanim investicijama i podršci na državnom nivou poput EU paketa za energiju vetra i Evropske povelje o vetru, taj cilj sada postaje dostižan.

WindEurope je takođe istakao širu vrednost energije vetra za ekonomiju i životnu sredinu Evrope. Prema novom izveštaju Rystad Energy, predviđa se da će energija vetra do 2030. godine doprineti sa 49 milijardi evra evropskom BDP-u, uštedeti 190 milijardi kubnih metara fosilnih goriva iz uvoza godišnje i smanjiti emisiju CO2 za 262 miliona tona godišnje do 2030. godine. Osim toga, očekuje se da će energija vetra do 2030. godine stvoriti preko 510.000 radnih mesta.

Na događaju je takođe razmatrano sprovođenje EU paketa za energiju vetra, koji uključuje 15 hitnih mera za jačanje sektora energije vetra. Ministri iz nekoliko evropskih zemalja podelili su svoje planove za podršku industriji vetra, a Evropska investiciona banka (EIB) je predstavila svoje inicijative za podršku investicijama u energiju vetra.

Osim što je istaknut napredak i potencijal energije vetra, na događaju su takođe razmatrana i neka otvorena pitanja, uključujući tehničke izazove i rešavanje problema nedostataka stručne radne snage u industriji.

Zaključno, WindEurope godišnji događaj 2024, održan po treći put u Bilbau, još jednom je pružio sveobuhvatnu platformu za učesnike u industriji da diskutuju i razmatraju prilike i izazove sa kojima se suočava evropski sektor energije vetra.