OIE Srbija 2023 (II panel): Posle aukcija neophodno je fokusirati se na balansiranje

Aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji bile su odlične i mogu poslužiti kao model za druge zemlje, a sada je pažnju potrebno usmeriti na balansiranje – zaključak je drugog panela održanog na konferenciji OIE Srbija 2023 koja je održana 14. septembra u Vrdniku.

Proizvođači vetroturbina i investitori vetroparkova su na panelu „Energija vetra – Srbija posle aukcija i Evropa posle energetske krize“ razgovarali o procesu dobijanja dozvola za izgradnju, povezivanju na mrežu, opremi za vetroparkove.

Učesnici panela „Energija vetra – Srbija posle aukcija i Evropa posle energetske krize“ bili su Anne-Catherine de Tourtier, generalna direktorka Nordex Region Mediterranean, Emmanuel Van Vyve, direktor poslovnog razvoja kompanije Elicio, Ilan Goren, potpredsednik za izgradnju, globalni razvoj projekata i poslovni razvoj u Izraelu u kompaniji Enlight i Nataša Pavlović, direktorka međunarodne prodaje GE Vernova. Moderator panela bio je Giles Dickson, generalni direktor WindEurope koji je naglasio da nije u evropskom interesu da se instaliraju neevropske turbine.

– Citiraću Ursulu fon der Lajen: „Budućnost naše industrije čiste tehnologije mora biti stvorena u Evropi“ – rekao je na početku moderator panela Giles Dickson, generalni direktor WindEurope, vodeće evropske asocijacije koja okuplja više od 400 članova iz oblasti vetroindustrije.

Govoreći o značaju OIE, istakao je da svaka instalirana vetroturbina generiše 13 mil EUR ekonomske aktivnosti. Srbiji je čestitao na prvim aukcijama dodajući da one mogu biti model za druge zemlje.

– Srbija je imala dobar dizajn aukcija, zdrave cene, dobru vidljivost, svaka čast – poručio je Dickson.

Potpredsednik za izgradnju, globalni razvoj projekata i poslovni razvoj u Izraelu u kompaniji Enlight Ilan Goren rekao je da je Srbija za ovu kompaniju veoma važno tržište zbog postojećih i planiranih projekata. Na tržište Srbije kompanija Enlight K2-Wind, koja je jedan od pobednika aukcija, ušla je sa vetroparkom Kovačica, a u pripremi je vetroelektrana Pupin.

– Veoma smo zadovoljni aukcijama, bile su balansirane, zadovoljile su interese i države i investitora. Pobedili su projekti koji će stvarno biti izgrađeni. Naša briga sada usmerena je na balansiranje. Potencijalno rešenje za balansiranje je fiksna cena po megavat satu. Potrebna nam je jasna formula koja će pokazati na šta da računamo, to je važno za investitore – poručio je Goren.

On se složio da proces dobijanja dozvola jeste komplikovan, za šta delimično ima razumevanja jer, kako kaže, sve treba uzeti u obzir kada se grade tako veliki projekti kao što su vetroparkovi. Ipak, ovaj proces bi trebalo da bude brži, da ne bi došlo do odlaganja velikih projekata mesecima, poručio je. Ali, kako je naglasio, veći problem od procesa dobijanja dozvola je mrežni sistem. Prema njegovim rečima, to je najveća prepreka za širenje obnovljivih izvora energije, ne samo u Srbiji, nego u čitavom svetu.

– Nema uslova za povezivanje na mrežu, pa nema razdvajanja pravih projekata koji će se izgraditi od ostalih. Dva su rešenja ovog problema, prvi je investiranje u postojeću infrastrukturu, što je dug proces. Drugo rešenje, koje možemo odmah da uradimo, jeste hibridizacija projekata, da imamo i vetroparkove i solar i baterije – navodi Goren.

Potpredsednik u kompaniji Enlight naglasio je neophodnost brze reakcije u energetskoj tranziciji. 

– U trci smo sa klimatskim promenama i tu trku gubimo. Nisu nam dovoljno visoki ciljevi. Jul je najtopliji mesec ikada izmeren u istoriji, svedoci smo velikih požara od Grčke do Kalifornije, sada poplava u Libiji. Ne reagujemo dovoljno brzo, neophodno nam je više obnovljivih izvora energije i to brže – upozorio je Goren.

Direktor poslovnog razvoja kompanije Elicio Emmanuel Van Vyve poručio je da su troškovi izgradnje projekata porasli zbog rasta troškova rada, transporta i kamatnih stopa. Kompanija Elicio koja je u Srbiji izgradila vetropark Alibunar, nije učestvovala na aukcijama, ali ih je pažljivo pratila.

– Rezultati su pozitivni, važno je da je maksimalna ustanovljena cena bila prikladna. Digitalni aspekt aukcija bio je odličan, a sam proces efikasan i brz, od prijave do rezultata – rekao je Van Vyve.

Brzina, ipak, ne karakteriše proces dobijanja dozvola u kom je primetio nekoliko problema. Prvi je manjak resursa koji upravljaju prijavama, a drugi manjak fleksibilnosti sistema.

– U Srbiji sve kreće sa master planom, dug je proces i ide u detalje prerano. U procesu dobijanja dozvola treba ići progresivno, od šire slike ka pojedinostima. Primera radi, nije dobra ideja da pozicija vetroturbina bude fiksirana rano u razvoju, već da može da se menja kasnije, mora da postoji fleksibilnost sistema da se projekat prilagođava zahtevima tržišta – rekao je Van Vyve.

I on deli zabrinutost kada je u pitanju balansiranje za koje, kako kaže, jeste rešenje u fiksnim cenama.

– Balansiranje je teško pitanje pogotovo u zemlji kao što je Srbija gde tržište nije potpuno liberalizovano. Rizik je na strani investitora i na tome treba raditi. EPS je u poziciji da obezbedi kapacitete, ostavljanje tržištu, koje ne postoji, da to radi nije opcija – zaključio je Van Vyve.

Zadovoljstvo aukcijama dele i proizvođači opreme za vetroparkove. Generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran Anne-Catherine de Tourtier istakla je da je Srbija jedno od fokus tržišta za ovu kompaniju.

– Vlada Srbije je pokazala da je sposobna da sprovede ovako zahtevne aukcije koje mogu biti primer za druge zemlje kako da ih sprovedu. To je obećavajući signal koji potvrđuje našu veru u srpsko tržište – rekla je ona poručivši da Udruženje OIE Srbija radi sjajan posao.

Ona je upozorila na trend da Evropa sve više zavisi od zemalja van EU, bilo da je pitanju elektronika ili drugi delovi opreme, kao i da ova kompanija nema dilemu oko toga koga treba podržati.

– Podržavamo evropske proizvođače, a Srbija sa svojom istorijom u industriji, svakako ima šansu u tom polju. Energetska bezbednost i sigurnost veoma su važne – rekla je de Turtije dodajući da ova kompanija investira i u skladišta hidrogena.

Direktorka međunarodne prodaje u GE VERNOVA Onshore Vind Nataša Pavlović istakla je da su aukcije veliki korak napred sa tačke gledišta proizvođača.

– Veliko takmičenje je dokaz da je tržište zdravo. Mi smo u Srbiji prisutni na vetroparkovima Kovačica i Dolovo i radujemo se novim projektima na narednim aukcijama, za koje je važno da se održe pravovremeno – rekla je Pavlović.

Industrija vetra je, kako je podsetila, mlada u poređenju sa konvencionalnim, svaka zemlja ima svoje propuste i mnogo još treba da se uradi da bi celokupna slika bila bolja. Proizvođači turbina su, kako kaže, ranijih godina bili pod velikim pritiskom, ali sada ulaze u period stabilnosti.

– Za investitore je osim kvaliteta, veoma važna i dostupnost nas kao proizvođača. Zato mi, osim kvalitetnih proizvoda, obezbeđujemo i uslugu koja je dostupna 24/7 što je neophodno da biste kupcima obezbedili kvalitet – primetila je Pavlović.