OIE Srbija 2021: Kako projekti obnovljive energije izgledaju u praksi?

Komplikovan proces izdavanja građevinskih dozvola za vetroparkove, ali i strogi zahtevi za dozvole za rad, prepreke su sa kojima se suočavaju investitori u našoj zemlji. Pohvaljuju jasno definisane datume, koji se tiču donošenja podzakonskih akata koja će regulisati odredbe zakona, ali i najavljene aukcije.

Ovo je na konferenciji OIE Srbija 2021 rekao Emmanuel Van Vyve, direktor poslovnog razvoja belgijske kompanije Elicio, napominjući da u Srbiji imaju vetroparkove ukupnog kapaciteta 50 MW, koji su već operativni – Malibunar i Alibunar.

– Imamo još 200 megavata u ranoj fazi planiranja. U pitanju su različiti projekti, nadam se da ćemo biti spremni za aukcije – dodao je Van Vyve.

Projekat Pupin – proširenje Kovačice

Marko Liposcak, direktor poslovnog razvoja izraelske kompanije Enlight, predstavio je projekat Pupin, koji je proširenje vetroparka Kovačica.

– Lako smo dobili dozvolu, jer smo iskoristili do sada stečena iskustva, tako da smo optimistični po pitanju razvoja projekata OIE u Srbiji. U početku je bilo je dosta nejasnoća, ali su procesi sada dosta dobro postavljeni. Novi izazovi su u vezi sa tim kako strukturirati investicije, plasirati energiju u mrežu, u smislu nove regulative i aukcije i kako uklopiti u razumno jeftin paket za investiranje – naveo je Liposcak.

Istakao je i da je važno da se projekti razvijaju lokalno, kao i da je taj tim dovoljno kompetentan. Napomenuo je i značaj prediktivnosti – da se zna šta država želi i koji su ciljevi, kao i kako da se do toga dođe.

– Što se tiče regiona, države su tehnički dobro povezana, a cene variraju minimalno. Potrebno ih je povezati i tržišno. Potrebno je podići nivo znanja manjih tržišta, posebno kada je reč o proceni rizika – zaključio je Marko Liposcak.

Biomasa potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi

Predsednica E3 International (E3I) Bonnie Norman govorila je o značaju biomase, navodeći da je fokus na restauraciji zemljišta.

– U Srbiji postoji 1,6 miliona hektara degradiranog i zapuštenog zemljišta, gde ne može da se proizvodi hrana, isto kao i na deponijama. To je slučaj sa Vojvodinom, kao i u Kolubarskom okrugu, gde radimo veliki projekat – navela je.

Podsetila je da biomasa i bioenergija imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, ali i da su potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi.

– Bioenergetski zasadi se isplaćuju za dve do tri godine. Potrebno je malo održavanja, a imaćete jako veliki tok novca, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo – istakla je Norman.

Elektroprivreda Srbije tranziciju ka OIE sagledava kao realnu i održivu, i takvi će biti i planovi i transformacija proizvodnog portfolija, rekao je direktor za strategiju JP EPS Aleksandar Jakovljević tokom konferencije OIE Srbija 2021.

Konferencija OIE Srbija 2021 održala se u Beogradu, 15. septembra, a organizatori su bili Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Poslovni portal eKapija bio je medijski sponzor.

Izvor: eKapija