Održana konferencija OIE Srbija 2021 – Srbija mora brže i efikasnije da krene u dekarbonizaciju

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije je u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u sredu 15. septembra u hotelu Metropol u Beogradu organizovalo prvu veliku konferenciju posvećenu zelenoj energiji pod nazivom „OIE Srbija 2021”.

Skup su otvorili ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Gregorž Zelinski, direktor energetskog tima EBRD-a, dok su među govornicima bili direktor Energetske zajednice Janez Kopač, generalni direktor Wind Europe Džajls Dikinson, savetnik za energetiku predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Viktor Andonov, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković i mnogi drugi.

Na konferenciji je bilo reči o budućnosti srpske energetike, poslovnoj šansi koju nude obnovljivi izvori energije, načinu na koji Srbija može da dekarbonizuje svoj energetski sektor i izazovima koji mogu biti na tom putu.

Obraćajući se okupljenima na početku skupa Gregorž Zelinski rekao je da su razmere klimatske krize poznate i da će biti neophodno da se emisije prepolove u narednoj deceniji, a da fosilna goriva u potpunosti izađu iz upotrebe do 2050. kako bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma.

– Investicije od više hiljada milijardi dolara će biti potrebne, međutim benefiti ovih investicija su takođe ogromni. Ako se posvetimo ispunjavanju Pariskog sporazuma kreiraćemo dobre uslove koji će osloboditi velike inovacije i investicije, stvoriće dobre poslove, otvoriti nova tržišta, diversifikovati privredu i izgraditi čistije zajednice koje su bolje za život i koje prioritizuju održiv rast – rekao je direktor energetskog tima EBRD-a.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović je rekla da Srbija mora da bude brža i efikasnija u procesu dekarbonizacije bez obzira na sve otpore i probleme koji postoje i naglasila da nisu tačne priče da više obnovljivih izvora znači i nestabilnost energetskog sistema Srbije.

– Naša vizija je da sigurno do 2040. godine Srbija proizvodi minimum 40% električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije – rekla je Zorana Mihajlović, i dodala da je sigurna da taj procenat može da bude i mnogo viši.

Ministarka rudarstva i energetike je istakla i važnost novog zakonodavnog okvira i obećala da će svi podzakonski akti biti završeni na vreme.

Tokom konferencije održano je više zanimljivih panela tokom kojih je posebno isticano da su jasne regulative i transparentni ciljevi države i vlade veoma važni kako bi se privukle investicije u obnovljive izvore. Pored toga, predstavnici država iz regiona su sa okupljenima podelili svoja iskustva i istakli važnost međusobnog povezivanja svih tržišta u regionu.

Novi zakonodavni okvir je bez sumnje doveo do veće mobilizacije privatnog sektora kada su u pitanju investicije u obnovljive izvore. Nakon ove konferencije, ali i prethodnih na kojima se razgovaralo o budućnosti ovog sektora u Srbiji, jasno je da našu zemlju u narednim godinama očekuje veoma dinamičan period i početak energetske tranzicije koja u Srbiji uveliko kasni.

Izvor: Klima101