Novinarka eKapije Marija Dedić finalistkinja regionalnog konkursa Siemens Media Award 2024

Novinarka portala „eKapija“ Marija Dedić jedna je od pet finalista regionalnog medijskog takmičenja Siemens Media Award 2024 koje je ove godine održano u devet zemalja centralne i istočne Evrope (Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Srbija). Sa tekstom pod nazivom Koja prava nam može ugroziti veštačka inteligencija – Hoće li nas Elena Ramirez spasiti?, Marija će se takmičiti za regionalnog pobednika čije proglašenje očekujemo 24. maja u Beču.

Takmičenje Siemens Media Award ima za cilj da nagradi kvalitetno i kreativno izveštavanje u oblasti tehnologije i ujedno da podstakne izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koje obrađuje teme tehnološkog napretka i značaja inovacija kako u različitim industrijama tako i u svakodnevnom životu.

U ovogodišnjem takmičenju učestvovali su predstavnici medija i kreatori sadržaja na društvenim mrežama sa radovima na temu „Tehnologija sa svrhom“. Rad Marije Dedić govori o brzom razvoju veštačke inteligencije i postavlja pitanje njenog uticaja na živote svih nas, etičkih smernica i zakonske regulative u ovoj oblasti.

– Imali smo zadovoljstvo da i ove godine učestvujemo u realizaciji konkursa Siemens Media Award koji je iniciran u Srbiji pre petnaest godina, a od 2015. se održava na regionalnom nivou. Još veća čast je da je ovog puta medijski prilog novinarke iz Srbije proglašen jednim od pet najboljih radova u jakoj konkurenciji autora iz čak devet zemalja. Mediji su javni vodič kroz svet inovacija i tumač najnovijih otkrića, a kvalitetno izveštavanje o modernim tehnologijama veoma je važno u današnjem okruženju koji se ubrzano menja. Ono pomaže da složene inovacije lakše i bolje razumemo, takođe pokazujući kako one mogu da poboljšaju naš svakodnevni život – izjavila je Jovana Vukotić, rukovodilac korporativnih komunikacija u kompaniji Siemens Srbija.

Ove godine međunarodni žiri imao je zadatak da odabere pet najoriginalnijih radova koji će se direktno kvalifikovati u finalni deo takmičenja u Beču. Marija će zajedno sa svojim kolegama, najbolje plasiranim autorima iz Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke, učestvovati u izboru najboljeg rada u centralnoj i istočnoj Evropi. Petoro izabranih autora prisustvovaće „Concordia Ball“, poznatom bečkom balu za medijske profesionalce, dok će na gala događaju u istom gradu 24. maja biti izabran pobednik Siemensovog medijskog takmičenja koga očekuje glavna nagrada – putovanje za dve osobe na Salzburški festival u Austriji.

Foto: Siemens Srbija