Mlade pravnice mogu da računaju na karijerno napredovanje u sektoru OIE

Milena Nikolić je doktor prava i rukovodilac službe za korporativne poslove u kompaniji Elnos Group. Kompanija Elnos, osim što se pozicionirala kao regionalni lider u oblasti elektroenergetike, takođe “osvaja” Evropu sklapanjem vrednih poslova i uspešnim izvođenjem projekata na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Danske, Švedske i drugim zahtevnim evropskim tržištima.

U intervjuu za naš portal Milena Nikolić otkriva kako se žena pravnik snalazi u svetu inženjera i izvođačkih poslova i zašto su projekti iz oblasti zelene energije posebno zanimljivi.

Kako ste kao pravnik dospeli u sektor elektroenergetike?

– Po završetku osnovnih i master studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, imala sam privilegiju da obavim pripravnički staž kod advokata Zdenka Tomanovića radeći u različitim oblastima prava. Upravo to mi je omogućilo da shvatim da mene lično najviše ispunjava rad koji rezultira vidljivošću i evidentnim doprinosom opštem dobru. Poseban je osećaj kada prođete pored vetroparka, solarne elektrane ili hidroelektrane, a znate da ste jednim delom doprineli stvaranju takvog ambijenta i takve infrastrukture. Entuzijazam ove vrste me je zadržao u sektoru elektroenergetike i kompaniji Elnos Srbija koja konstantno pomera granice u ovoj oblasti, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

U kompaniji Elnos Srbija nikad nisam osetila rodnu neravnopravnost

Da li ste u poslu koji radite ikada osetili polnu diskriminaciju?

– Opšte je poznato da je diskriminacija nejednako postupanje prema jednakima i jednako postupanje prema nejednakima. Sa ponosom mogu da kažem da u kompaniji Elnos Srbija nikad nisam osetila rodnu neravnopravnost. Svako moje karijerno napredovanje dešavalo se sa razlogom i uz veliki trud. Primera radi, nakon odbranjene doktorske disertacije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu imenovana sam za rukovodioca sektora korporativnih poslova.

Doktorirali ste pravo. Na kojoj temi?

– U julu 2020. godine doktorirala sam na katedri za međunarodno pravo i međunarodne odnose, pod mentorstvom prof. dr Bojana Milisavljevića. Tema moje doktorske disertacije je ‘’Pojam fragmentacije međunarodnog prava i njena pravno-politička značenja’’. Na ovom mestu moram da napomenem da proces doktoriranja nije nimalo lak i uvek mora da bude propraćen podrškom porodice i prijatelja, a u mom slučaju izuzetno značajna je bila podrška i razumevanje kompanije i najbližih saradnika. Inače, određena znanja i veštine koje sam stekla tokom doktorskih studija, posebno su bila korisna za rad na inostranim tržištima i ugovaranju projekata sa inostranim elementom.

Proces doktoriranja mora da bude propraćen podrškom porodice i prijatelja

Koliko se u svom poslu susrećete sa obnovljivim izvorima energije? S obzirom da je Elnos realizovao brojne projekte u oblasti OIE, na kojim ste projektima Vi lično učestvovali i kakva iskustva nosite?

– Često i izuzetno sam ponosna zbog toga. Direktno sam radila na većini projekata u oblasti OIE i slobodno mogu reći da svaki projekat ima određene specifičnosti, zbog čega se upravo samim radom na ovoj vrsti projekata kreira specifično iskustvo. Pravnici koji učestvuju na ugovaranju projekata moraju da vladaju materijom koja reguliše oblast energetike, međutim veštine pregovaranja su nešto što nosite u sebi. Uvek volim da napomenem da je za moj profesionalni razvoj u ovoj oblasti krucijalno bilo učenje od mojih kolega inženjera. Ovde je timski rad presudan, posebno prilikom pregovora koji su gotovo bez izuzetka složeni, dugi i nimalo laki. Od brojnih projekata posebno bih izdvojila izgradnju vetroelektrane Čibuk 1, potom aktuelnu izgradnju vetroelektrane Krivača, izgradnju vetroelektrane Bogoslovec u Makedoniji, modernizaciju hidroelektrane Zvornik i projektovanje solarne elektrane Morgavel u Portugaliji.

Da li je materija interesantna za pravnike?

– Smatram da pravnici u ovoj oblasti mogu da ostvare svoj puni potencijal, naravno pod uslovom da zaista vole ovu granu prava. Za mene lično ne postoji izazovnija oblast.

Obnovljivi izvori energije su nedvosmisleno naša budućnost

Da li biste i kako ohrabrili mlade devojke, buduće pravnice da profesionalne izazove traže u sektoru elektroenergetike, a naročito OIE?

– Po prirodi stvari elektroenergetika, a posebno OIE, iziskuju ‘’pravničko pero’’, dok je pravničko razmišljanje i odlučivanje izuzetno važno. Lično bih volela da se mlade pravnice fokusiraju na pravo u energetici, posebno na materiju FIDIC vrste ugovaranja na projektima OIE.  Obnovljivi izvori energije su nedvosmisleno naša budućnost, stoga po prirodi stvari buduće mlade pravnice mogu da računaju na siguran karijerni razvoj.