Kopaonik biznis forum: Energetska tranzicija ne može da čeka

Zelena ekonomija i održivi razvoj bili su tema prvog današnjeg panela na Kopaonik biznis forumu koji se održava u hibridnoj formi prilagođenoj Covid okolnostima.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović naglasila je da pitanje energetske tranzicije i zelenog odgovora ne može da čeka.

– Država je izmenila određene zakone i donela nove u energetici i rudarstvu koji su baza za ono što želimo da uradimo – izjavila je Zorana Mihajlović dodajući da Srbija po prvi put ima Zakon o obnovljivim izvorima koji je baza da proizvodimo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Prema njenim rečima, trenutno trošimo 40% više energije nego zemlje u EU. Cilj je, kako je istakla, da povećamo energetsku efikasnost. Dodala je da se pravi nova strategija energetike i da moramo da vodimo računa o razvoju energetskog sektora i zaštiti životne sredine.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Matteo Colangeli kazao je da EBRD, koji je finansirao vetroparkove Čibuk 1 i Kovačica, podržava energetsku tranziciju u Srbiji. Colangeli je istakao da su solarna energija i vetroelektrane  budućnost.

– Investirali smo 600 miliona evra, plan je da i dalje investiramo jer je ova tema važna za  zemlju i građane. Ulaganja su bitna i zbog konkurentnosti srpske ekonomije. Srbija je veliki uspeh postigla što se tiče dostupnosti zelene energije. Hoćemo da Srbija bude energetski efikasnija i želimo da od toga imaju koristi i velike kompanije, i mala i srednja preduzeća – istakao je Matteo Colangeli i naglasio da je EBRD podržao osnivanje Udruženja OIE Srbija i iskazao želju da se ta podrška u budućnosti nastavi.

Direktor kompanije New Energy Solutions i član UO OIE Srbija Miloš Colić pohvalio je transparentnost Ministarstva u procesu donošenja regulativa i ukazao da OIE Srbija aktivno učestvuje u kreiranju podzakonskih akata.

Šef Delegacije Evropske unije za Srbiju Sem Fabrici čestitao je ministarki na odlučnim aktivnostima i dodao da je Srbija na dobrom putu.

– Energetska efikasnost i obnovljivi izvori su ključni. Srbija  ima regionalni pristup i sve se sve više vezuje sa Zelenim dogovorom. Ono što Vlada radi u gasnom sektoru, radi dobro, i Srbija i u tom pravcu preduzima dobre korake – izjavio je Sem Fabrici dodajući da se u EU dugo zagovara kontrola emisije ugljenika i da je želja da se ona do 2050. svede na nulu.

Direktorka Funkcije za internu reviziju i upravljanje rizicima u NIS Jelena Popara istakla je uspešne projekte koje je kompanija realizovala.

– NIS je završio veliki projekat duboke prerade čiji je cilj bio umanjiti mazut sa visokim sadržajem sumpora. Zahvaljujući ovom projektu smanjili su emisije sumpornih oksida za 98% i azotne okside za 9,8% – rekla je Popara.

Moderator panela bio je Toplica Spasojević, vlasnik i predsednik ITM grupe.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike