Konferencija OIE Srbija 2021 održava se sutra – interesovanje biznis elite, ali i običnih građana ogromno

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije, u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), održaće sutra konferenciju OIE Srbija 2021.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Srbije prof.dr Zorana Mihajlović. Na konferenciji će govoriti zvaničnici Energetske zajednice, WindEurope, EBRD, IFC grupacije Svetske banke, kao i čelnici komercijalnih banaka i privatnih kompanija.

Menadžer OIE Srbija Danijela Isailović kaže da je interesovanje za konferenciju ogromno, te da će online učešće biti omogućeno svima koji nisu uspeli da dobiju mesto u sali.

– Velika zainteresovanost biznis elite, ali i običnih građana pokazuje da radimo dobru stvar za Srbiju i za promociju zelene energije. Na panelima će se diskutovati o energetskoj tranziciji, o dolazećim aukcijama, o integraciji OIE u tržište električne energije, ali i o položaju žena u zelenom biznisu. Biće to prilika da diskutujemo o stanju tržišta zelene energije u doba pandemije, o rizicima koje aukcije nose i spremnosti banaka da finansiraju nove projekte, o mogućnostima da dovedemo u Srbiju proizvođače opreme za vetroturbine i solarne panele i tako otvorimo nova radna mesta. Sudeći po interesovanju, konferencija je već postala regionalna i internacionalna, a na nama je da postane tradicionalna – kaže Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija.

Matteo Colagneli, direktor EBRD za Zapadni Balkan potvrđuje da je EBRD podržao osnivanje Asocijacije i da su ponosni što vide da je OIE Srbija za kratko vreme postala ključni činilac u srpskom energetskom sektoru.

– Konferencija je drugi važan korak u razvoju Sektora i zadovoljstvo nam je da smo partner OIE Srbija u organizaciji konferencije. Zvaničnici EBRD pridružiće se konferenciji kao govornici da potvrde naše opredeljenje da podržimo Srbiju u zelenoj energetskoj tranziciji – poručio je Colagneli uoči konferencije.

Giles Dickson, direktor Wind Europe, vodeće evropske asocijacije koja okuplja više od 400 članova iz oblasti vetroindustrije, prvi put dolazi u Srbiju, na poziv svog člana Udruženja OIE Srbija.

– Današnja perspektiva za našu industriju je odlična. EU želi 50 posto energije iz vetra do 2050. godine. I države čitave Evrope žele da se dekarbonizuju jeftinom i čistom energijom iz vetra koja donosi poslove, rast i investicije.  Konferencija je odlična prilika da diskutujemo koliko je Srbija odmakla u korišćenju energije vetra. Biće mi zadovoljstvo da govorim o široj evropskoj perspektivi i primerima dobre prakse – poručio je Giles Dickson.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, ima nedvosmislenu poruku.

– Budućnost će se temeljiti na obnovljivim izvorima ili je neće biti. Za mnoge razvijenije zemlje tu nema nikakve dileme, ali na Zapadnom Balkanu, gde je ugalj još uvek iluzorno jeftin zbog nedostatka cene na emisije ugljen dioksida o tome još treba pričati – poručuje gospodin Kopač pre dolaska na konferenciju OIE Srbija.

Konferencija se održava uz poštovanje epidemioloških mera, maske su obavezne, a nevakcinisani gosti su zamoljeni da urade antigenski ili PCR test i da prilože dokaz o tome.