Kompanije “B2 Nova Sun”, “B2 Sunspot” i Akcionarsko društvo “Elektroprivreda Srbije” potpisali ugovore o otkupu električne energije

Kompanije „B2 Nova Sun“, „B2 Sunspot“ i Akcionarsko društvo “Elektroprivreda Srbije” potpisali su ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti za dve solarne elektrane -“B2 Nova Sun” u Novoj Crnji u Banatu i “B2 Sunspot”, koja se gradi u Kikindi.

Solarna elektrana “B2 Sunspot” nalazi se u vangrađevinskom području grada Kikinde, na lokaciji nekadašnje deponije. To ovaj projekat čini izuzetnim jer je ovo prva elektrana u regionu koja se gradi na rekultivisanoj staroj deponiji, koja ovom investicijom dobija novu primenu. Planirana snaga priključenja ove elektrane iznosiće 7 MW.

Solarna elektrana “B2 Nova Sun”, sa snagom priključenja od 9,9 MW, takođe je jedan od pobednika aukcija održanih prošle godine. Ovaj projekat zauzima parcele u industrijskom delu Nove Crnje, tik uz nekadašnju Fabriku za proizvodnju šećera, te sa ovom investicijom upotpunjuje Opštinski plan o promociji obnovljivih izvora energije.

Miloš Kostić, direktor kompanija „B2 Nova Sun“, „B2 Sunspot“, izjavio je da su ugovori o otkupu električne energije sa EPS-om nastavak prethodno potpisanih ugovora o tržišnoj premiji, takođe sklopljenih sa „Elektroprivredom Srbije“. Za obe solarne elektrane je prihvaćena cena od 89,7 evra po MWh.

Miloš Kostić i David Žarković

– Ovo su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ugovore za otkup električne energije i preuzimanje balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu i to na 15 godina. Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, a ova energija daće i dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede – rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS AD. – „Elektroprivreda Srbije“ je siguran partner za sve kompanije koje su se opredelile da kroz aukcije za tržišne premije povećaju udeo energije iz obnovljivih izvora u energetskom miksu Srbije.

I jedna i druga elektrana imaju dobijene građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju po principu „ključ u ruke“, sa kompanijom MT-KOMEX, a takođe, za obe elektrane je kupljena sva potrebna oprema, a radovi su u toku.

– U Novoj Crnji radovi polako privode kraju, a kada je reč o elektrani u Kikindi, procenjuje se da je 40 odsto radova dovršeno – rekao je Kostić. – Za solarnu elektranu u Kikindi, postavljanje na mrežu očekuje se početkom maja.

Miloš Kostić, direktor kompanija „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“

Elektrane su finansirane delom iz sredstava investitora, dok je drugi deo finansiran iz kredita dve banke. Kostić je istakao da je i pored velikog broja zahteva i interesovanja drugih investitora, dobijanje svih potrebnih dozvola išlo očekivanim tokom, naglašavajući da su sve procedure započete na vreme.

Foto: Danilo Mijatović