Kompanija Green Watt Innovations završila instalaciju solarnog sistema u firmi Miker produkt

Firma Green Watt Innovations d.o.o. iz Beograda, redovan član OIE Srbija, krajem oktobra završila je instalaciju još jednog solarnog FN sistema kapaciteta 108 kWp DC u firmi Miker produkt iz sela Boturić kod Aleksandrovca.

Firma Miker  poseduje savremenu hladnjaču koja je u stanju da obradi i skladišti 1200 tona voća godišnje. Delatnost hladnjače je otkup, prerada i prodaja zamrznutog voća, pretežno maline i kupine. Veliki deo njihovih proizvoda dolazi iz sopstvenih voćnjaka koji se minimalno tretiraju pesticidima. Ono što ih odlikuje i što direktno utiče na kvalitet proizvoda je to što su specijalizovani za preradu duboko smrznutog voća. Sveže maline i kupine se kupuju od odabrane grupe kooperanata koje duži niz godina edukuju i kontrolišu. Preko 90% proizvodnje Miker produkt hladnjače završi u Evropskoj uniji.

Regija na obroncima planina Kopaonika, Goča i Željina u kojoj se Miker product nalazi, sa jednom od najboljih evropskih klima za uzgoj voća, sa preko 200 sunčanih dana pogodovala je da se ideja o izgradnji solarnog FN sistema sprovede u delo. Instalacija solarnog FN sistema kapaciteta 108 kWp DC, izvedena je uz podršku IPARD mera 3 investicionog fonda (3.3.1.4. Izgradnja postojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora za sopstveno korišćenje).

Iskustvo je pokazalo da najveću iskorišćenost solarnog kapaciteta imaju hladnjače ovog tipa. Proces dubokog zamrzavanja voća zahteva velike količine električne energije u trenutku kada je voće ubrano i predato. Upravo je upotrebom solarne FN elektrane omogućena značajna ušteda,  klijent znatno relaksiranije pristupa procesu eksploatacije svojih rashladnih kapaciteta znajući da je električna energija koju u tom trenutku koristi upravo ona koju je na energetsko – ekološki  način i dobio. Cena krajnjeg proizvoda je konkurentnija na tržištu , a zarada proizvođača je opravdano veća.

Autor: Marko Vidojević

Foto: Green Watt Innovations d.o.o. Beograd/Nikola Đorđević