Kompanija Enlight Renewable Energy potpisala ugovore o finansiranju za vetropark Pupin: Veliki korak za zelenu tranziciju Srbije

Kompanija Enlight Renewable Energy, član Udruženja OIE Srbija, juče je na svečanom prijemu u hotelu Hajat zvanično potpisala ključne ugovore o finansiranju za izgradnju vetroparka Pupin u opštini Kovačica.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, zajedno sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom, generalnim direktorom kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Markom Lipošćakom, predsednikom Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem video poruke) Jairom Serousijem i članom Izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikolom Stamenkovićem.

Potpisana su tri ključna ugovora: Ugovor o otkupu električne energije iz vetroparka Pupin i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanije Enlight Renewable Energy i Elektroprivrede Srbije, Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD i Erste banke i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD, Erste banke i Elektroprivrede Srbije.

Električna energija za 40.000 domaćinstava

Prisutnima se na početku obratio direktor New Energy Solutions i predsedavajući UO OIE Srbija Miloš Colić, koji je pozdravio okupljene i iskazao zahvalnost opštini Kovačica, pokrajinskim institucijama koje su izdale sve dozvole, Elektromreži Srbije i drugim važnim činiocima za realizaciju ovog projekta.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović podsetila je da je vetropark Pupin drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama.

– Godišnja proizvodnja vetroparka će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji. Važno je što će sva proizvedena energija iz ove elektrane biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, čime se daje doprinos većoj sigurnosti snabdevanja – rekla je Đedović Handanović.

V. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković istakao je da je ugovor za otkup električne energije sa vetroparkom „Pupin“ potpisan na 15 godina, što je potvrda da je EPS pouzdan i poželjan partner za investitore u zelenu energiju.

– Važno je što će EPS po završetku vetroparka preuzimati svu proizvedenu električnu energiju, pri čemu je cena otkupa i balansiranja određena tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti dodatni profit, ali i dodatnu sigurnost za naše građane – poručio je Živković.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli naglasio je da je projekat brzo došao u fazu finansiranja, s obzirom da je prošlo pet meseci otkako su krenuli da rade na ovom projektu.

– Mislim da je ovo zaista snažna studija slučaja koja pokazuje da je moguće ostvariti i najviše standarde i brzinu izvršenja – istakao je Kolanđeli na događaju kom je prisustvovao veliki broj članova Udruženja OIE Srbija.

Član Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Nikola Stamenković naglasio je da je vetropark Pupin još jedan veliki korak napred u zelenoj tranziciji Srbije.

– Zaista smo ponosni što smo deo ovako značajnog projekta. Verujemo da će ovaj vetropark, peti u našem lokalnom portfoliju, značajno doprineti daljoj diversifikaciji izvora energije i time pozitivno uticati na ekonomski rast, zaštitu životne sredine i zdravlja naših građana – rekao je Stamenković.

Početak rada očekuje se u prvom kvartalu 2025. godine

Projekat vetroparka Pupin, koji je smešten u jugozapadnom Banatu, na teritoriji opštine Kovačica, obuhvata investiciju vrednu oko 100 miliona evra, a rezultiraće izgradnjom 16 vetroturbina ukupne snage od 94,4 MW. Tokom izgradnje projekta, očekuje se angažovanje između 50 i 200 radnika različitih profila, dok će nakon puštanja u rad, više od 10 stalno zaposlenih radnika održavati operativnost postrojenja.

Izgradnja vetroparka Pupin predstavlja drugi projekat kompanije Enlight Renewable Energy u Kovačici, nakon uspešne realizacije projekta vetroparka Kovačica, koji je počeo sa radom jula 2019. godine.

Ovaj projekat ne samo da će unaprediti energetsku sigurnost Srbije, već će i pružiti značajan doprinos u zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova. Podrška koju pružaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Erste banka i Elektroprivreda Srbije dodatno potvrđuje važnost i održivost vetroparka Pupin. Očekuje se da će vetropark biti u potpunosti operativan u prvom kvartalu 2025. godine, obezbeđujući stabilan i održiv izvor energije za Srbiju i njene građane.