Kako preći na solarnu energiju u Srbiji

Sa dosta sunčanih dana, Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju solarne energije, ali je njena upotreba u stambenom sektoru još u povoju. Sa druge strane, nedavno usvojeni zakoni u sektoru energetike, kao i niže cene solarnih tehnologija, podižu očekivanja da će se situacija uskoro promeniti.

– Odlučio sam se za investiciju u solarne panele jer sam hteo da budem energetski nezavisan u što je moguće većoj meri, a pored toga i da doprinesem smanjenju zagađenja vazduha u svom gradu – objašnjava Nikola Rađenović koji je na svoju kuću u Batajnici nadomak Beograda ugradio solarne panele.

Kada se raspitivao za mogućnosti finansiranja solarnih panela, Nikola Rađenović saznao je u svojoj banci za GEFF kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj koja građanima nudi namenske kredite i bespovratna sredstva za ulaganja u obnovu svojih domova i poboljšanje energetske efikasnosti.

Ističe da solarnim panelima pokriva gotovo sve potrebe domaćinstva i da struja može da se proizvodi tokom cele godine a da pogotovo od marta do novembra, prema njegovom iskustvu, mogu da se obezbede dovoljne količine energije za snabdevanje prosečnog domaćinstva. 

Pored brige o tome da li će paneli proizvoditi dovoljno solarne energije, potencijalne investitore brinu i troškovi. Uz pomoć GEFF kreditne linije, Nikola Rađenović obezbedio je kredit od 9000 evra, a 1600 evra dobio je nazad od banke nakon završene investicije, kao bespovratna sredstva. Veruje da će investiciju otplatiti za 7-10 godina.

EBRD GEFF krediti trenutno su dostupni u bankama UniCredit i Erste. Do sada je preko 2000 domaćinstava iskoristilo tu pogodnost, a najčešće investicije bile su zamena stolarije, kotlovi za grejanje, termo izolacija. Interesovanje za solarne panele raste u poslednje vreme.

U Telefon Inženjeringu, firmi koja je specijalizovana za projektovanje i izgradnju solarnih elektrana, objašnjavaju da je za prosečno domaćinstvo u Srbiji potrebna elektrana od pet do 10 kW, koja može biti instalirana za nekoliko dana a otplata kroz smanjenje troškova se može očekivati u roku od pet do sedam godina.  

Iako energetska poboljšanja doprinose značajnom smanjenju potrošnje energije i dugoročno troškova za struju i grejanje, početni finansijski izdaci mogu biti visoki. Da bi pomogli vlasnicima kuća da investiraju u zelena rešenja, EBRD putem GEFF programa pruža kredite, a tehničku pomoć i bespovratna sredstva obezbedili su donatori Evropska unija, Austrija i bilateralni donatori Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Do sada je kroz GEFF program preko 7.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu uložilo oko 40 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti. Ove investicije već doprinose uštedi preko 31 milion kVh energije i preko 11.200 tona emisije CO2 godišnje što je ekvivalentno uklanjanju više od 6.000 automobila sa ulica.

Izvor i foto: EBRD