Jednostavnije procedure za postavljanje solarnih panela

Novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije će omogućiti da vidimo više solarnih panela na krovovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, a procedura za njihovu ugradnju će biti kraća i jednostavnija nego ranije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

– Srbija u prethodnom periodu nije dovoljno koristila sve mogućnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije, ali danas imamo mogućnost da to promenimo jer su cene ovih tehnologija niže i ulaganje u njih može mnogo brže da se isplati – rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je ranije bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću. Sada će taj period biti skraćen na dva do tri meseca što će dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju, i da imaju niže račune.

– Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, što podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom. Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga – navela je Mihajlović, navodi se u saopštenju koje prenosi Tanjug.