Javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane najavljen za početak godine

Na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović najavila je javni poziv za aukcije za prvi kvartal naredne godine. Pored toga, ministarka je najavila zaokruživanje regulatornog okvira, kao i stvaranje uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije.

Udruženje OIE Srbija je u septembru podnelo Inicijativu za izmenu Metodologije za određivanje maksimalne otkupne cene električne energije i Odluke o maksimalnoj ceni za vetroelektrane odobrene snage preko 3 MW.

Kako bi pre raspisivanja aukcija bilo potrebno zaokružiti regulatorni proces, rešiti pitanje balansiranja i definisati novu maksimalnu cenu, stav Udruženja je da bi pored izmene Metodologije i maksimalne cene koju određuje Agencija za energetiku Republike Srbije, trebalo bi vratiti koncept premijskog modela na jednopremijski kako je u prvobitnom nacrtu regulative bilo predviđeno. Bez adekvatne Metodologije i cene, uz postojeći dvostrani premijski model, ostaje veliki rizik da prvi aukcijski proces u Srbiji ne bude uspešan.