Investitori iz 12 evropskih država ugovorili isporuke vetrogeneratora ukupne snage 3,5 GW u drugom kvartalu 2022. godine – Nemačka vodi, Srbija četvrta

U drugom kvartalu 2022. godine, prema podacima WindEurope, investitori iz 12 država Evrope ugovorili su isporuke vetrogeneratora ukupne snage 3,5 GW što je za 82% bolji rezultat u odnosu na prvi kvartal ove godine. Više od polovine dogovorenih vetroturbina za isporuku odnosi se na vetroelektrane na moru (1,8 GW).

Vrlo značajno je da se Srbija, posle velike pauze, pojavljuje na listi država sa ugovorenim isporukama vetroturbina i to na četvrtoj poziciji, zahvaljujući dogovorima za kupovinu opreme za dve vetroelektrane: Kostolac (105 MW) i Krivača (66MW).

Na liderskoj poziciji su Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo kojima iz ovog kvartala ide skoro 2 GW ugovorenih vetroturbina, dok je Poljska sa ugovorenih 197 MW nešto ispred Srbije.

Za potrebe izgradnje vetroparka Kostolac ugovorena je isporuka 20 vetrogeneratora proizvođača Siemens Gamesa, dok je za vetropark Krivača dogovorena kupovina 22 Nordex vetroturbine.

Najveći broj isporuka (70%) ugovorila je kompanija SGRE zahvaljujući ugovorima za velike offshore projekte. Vetropark Krivača iz Srbije je na petom mestu na listi svih pojedinačnih isporuka ugovorenih u drugom kvartalu 2022. godine.