Green Watt Innovations izgradio solarnu elektranu u Vinariji 27

Redovan član OIE Srbija, Green Watt Innovations d.o.o. izgradio je, povezao na mrežu i pustio u rad solarnu elektranu u Vinariji 27 iz Ovsišta pored Topole. Reč je o elektrani snage 30kW AC.

Vinarija 27 može se pohvaliti geografskom lokacijom sa preko dve stotine sunčanih dana u toku godine. U prethodnih nekoliko godina povećala je svoje kapacitete podigavši vinograde na preko pet hektara terena i projektovana je na 20.000 litara godišnje proizvodnje. U procesu poizvodnje se korste najsavremenija tehnička dostignuća i tradicionalni prirodni procesi uzgoja vinove loze.  Proizvodni put, od zasada do gotovog proizvoda je dugotrajan, vrlo neizvestan, a samim tim i vrlo skup. Dobijanje gotovog proizvoda samo jedna je u nizu stanica u proizvodnom procesu.

Vlasnici Vinarije 27 doneli su poslovnu odluku da geografsko poreklo i broj sunčanih dana uključe na još jedan način direktno u proces proizvodnje i čuvanja vina, a to je postignuto ugradnjom solarne FN elektrane. Projekat izgradnje solarne FN elektrane realizovan je uz podsticaj subvencija Ministarstva privrede, šumarstva i vodoprivrede „Program podsticaja za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje jakih alkoholnih pića“,  kao i isti program za proivođače vina. Proces zaštite vinograda, proces obrade grožđa i njegovo čuvanje tokom fermentacije, a i nakon istakanja, učinjen je najekonomičnijim i najekološkijim.

U procesu proizvodnje će se najvećim delom koristiti električna energija koja ima nulti stepen efekta staklene bašte tj. za njeno dobijanje nije bilo upotrebe fosilnih goriva. Skladištenje vina i vinskih proizvoda odvija se u strogim temperaturnim uslovima u cilju postizanja što boljeg kvaliteta.

Upotrebom solarne FN elektrane su svi procesi učinjeni znatno jeftinijim, a sve to vlasnicima ostavlja mogućnost za formiranje bolje prodajne cene i stepena zarade, kao i učestvovanje na tržištima koja zahtevaju korišćenje energije iz ekoloških izvora u procesu proizvodnje.

Autor: Marko Vidojević

Foto: Green Watt Innovations d.o.o./Marko Vidojević