Globalni dan vetra

Danas slavimo Globalni dan vetra, praznik koji se obeležava širom sveta 15. juna kako bi se povećala svest o značaju čiste energije iz obnovljivog izvora.

Energija vetra jedna je od najbrže rastućih tehnologija obnovljive energije. Najmanja turbina, proizvedena 1982. godine, imala je 20 kW. Turbine su vremenom postajale sve veće, jeftinije i efikasnije, pa danas najveća ima snagu 15 MW.

U Srbiji je razvoj vetroparkova počeo krajem prve decenije 20. veka. Na elektroenergetski sistem Srbije do sada je priključeno 8 vetroelektrana ukupne snage 398 MW. Članovi Udruženja OIE Srbija izgradili su skoro 80% vetroparkova u Srbiji. U Srbiji se trenutno razvija više od 4GW vetroparkova, od čega je 1 GW razvojnih projekata u vlasništvu članova OIE Srbija.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je povodom Svetskog dana vetra da je neophodno da bude iskorišćen veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

– Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Ali, trebalo bi da znamo da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta naše životne sredine – navela je ona u saopštenju.