EPS je novi član OIE Srbija

„Elektroprivreda Srbije“ je novi redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, poslovne asocijacije osnovane uz podršku EBRD, koja okuplja proizvođače zelene energije i druge kompanije koje na direktan ili indirektan način učestvuju u ovom procesu.  

Električna energija iz obnovlјivih izvora energije čini oko 30 odsto ukupne proizvodnje „Elektroprivrede Srbije“. U proseku EPS-ove hidroelektrane ukupne snage 3.015 MW prodizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova „zelene“ energije godišnje.  Sa završenim revitalizacijama snaga hidro sektora povećana je za 142 megavata, a posle završetka planiranih projekata snaga će biti ukupno veća za 190 megavata.

U finišu je revitalizacija naše najveće hidroelektrane „Đerdap 1“, završena je modernizacija HE „Zvornik“, a priprema se obnova HE „Đerdap 2“. EPS radi na projektima na rekama Ibar i Velika Morava. Posebna pažnja posvećena je regionalnom projektu gradnje sistema „Gornja Drina“, odnosno prve hidroelektrane „Buk Bijela“, snage oko 100 megavata. Izgradnja HE „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ , vredna je 250 miliona evra, imaće snagu oko 181 megavat i sa proizvodnjom od 670 GWh doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku stabilnost  Srbije, Republike Srpske i regiona u celini. EPS razvija i dokumentaciju sa „Elektroprivredom Crne Gore“ za HE Komarnica  snage 162 megavata. EPS analizira izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ snage oko 670 megavata, koja bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju.

EPS nije zanemario vetar i sunce. Radi se na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata. Koristiće se zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane „Petka“ i „Srednje kostolačko ostrvo“ u Kostolcu. Plan je i da do 2030. godine EPS ima nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megavata.

OIE Srbija je poslovna asocijacija osnovana u martu ove godine uz podršku EBRD. Osnivači su kompanije koje su izgradile najveće vetroparkove u Srbiji, a pridružili su im se proizvođači solarne energije, peleta, biogasne elektrane, elektro kompanije, advokati i konsultanti.