EPS je institucionalni pokrovitelj konferencije OIE Srbija 2023: Strateški cilj povećanje proizvodnje električne energije iz OIE

„Elektroprivreda Srbije“, čije je strateško opredeljenje povećanje proizvodnje električne energije iz postojećih i novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije (OIE), biće institucionalni pokrovitelj konferencije OIE Srbija 2023 koja se održava 14. septembra u Vrdniku.

Električna energija iz obnovljivih izvora energije sada čini oko 30 odsto ukupne proizvodnje „Elektroprivrede Srbije“. U proseku, EPS-ove hidroelektrane ukupne snage 3.015 MW proizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova „zelene“ energije godišnje.

U investicionom ciklusu za modernizaciju i izgradnju proizvodnih kapaciteta znatan udeo imaju projekti za veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

EPS-ov prvi vetropark snage 66 megavata gradi se u Kostolcu. Vrednost projekta je oko 100 miliona evra. Ukupno 20 vetrogeneratora biće podignuto na zatvorenim kopovima i odlagalištima ogranka „TE-KO Kostolac“. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 miliona kilovat-sati što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Ključni projekat koji će omogućiti integraciju u mrežu zelenih megavata iz novih solarnih i vetroelektrana je reverzibilna hidroelektrana „Bistrica“. Neophodna rezerva za balansiranje varijabilnih obnovljivih izvora, obezbediće  se izgradnjom ovog kapaciteta snage 628 megavata.

Najveća hidroelektrana u Srbiji HE „Đerdap 1“ povećaće snagu za oko 10 odsto i produžiti radni vek za 40 godina revitalizacijom agregata. Posao je odmakao i preostali su završni radovi na poslednjem od ukupno šest agregata.

Plan je i da nakon obnove prve đerdapske hidroelektrane počne revitalizacija svih 10 agregata HE „Đerdap 2“ i dobije 50 novih megavata snage za proizvodnju električne energije na Dunavu.

Prva EPS-ova solarna elektrana „Brana Lazići“ u Zaovinama, na Tari, ima snagu 330 kilovata i proizvodi električnu energiju od oktobra 2016. godine.

EPS planira i projekte za izgradnju solarnih elektrana na odlagalištima kopova i pepelištima termoelektrana. 

Solarna elektrana „Petka“ gradiće se na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Ćirikovac“. Instalisana snaga biće 9,75 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 15,6 GWh. Pripremni radovi su završeni i na jesen 2023. godine bi trebalo da počne izgradnja.