Energetski efikasniji dom u Ljuboviji uz pomoć državnih subvencija

Dobro poznati član OIE Srbija, Green Watt innovations d.o.o. nastavlja da na najbolji način pruža mogućnost građanima da na jednom mestu, uz korišćenje subvencija Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, maksimalno povećaju energetsku efikasnost svojih porodičnih kuća.

Kompanija Green Watt Innovations d.o.o proširila je svoju delatnost sa ugradnje solarnih FN sistema na polje ugradnje solarnih kolektora i ugradnju toplotnih pumpi sistema vazduh – vazduh i vazduh – voda i ugradnje cevne i radijatorske instalacije.

U trećem krugu javnog poziva, veliki broj građana iz različitih delova Srbije kontaktirao je kompaniju kako bi im izdala predračune za konkurisanje za dve pojedinačne mere, ugradnju toplotne pumpe i solarne FN elektrane.

Predstavljamo vam primer klijenta iz Ljubovije. U pitanju je stambeni objekat površine 130m2 izgrađen po svim ekološkim standardima. Oštra klima i surovi vremenski uslovi učinili su da je potreba za čvrstim gorivom prisutna više od šest meseci tokom godine, kao i da je u određenim delovima godine neophodno dogrevanje kuće van grejne sezone korišćenjem električne energije. Nabavka kvalitetnog uglja i ogrevnog drveta postala je ozbiljan izazov. Sredinom oktobra 2023. godine Green Watt innovations d.o.o. je nakon proračuna, kroz proces subvencija Ministarstva, izdao predračune za konkurs za dve pojedinačne mere i nakon potpisivanja trojnog ugovora u martu 2024. ugradio solarni FN sistem snage 6,88 kW, i toplotnu pumpu sistema vazduh – voda snage 14kW.

Ova solarna FN elektrana može proizvesti do 7,5MWh na godišnjem nivou koje u statusu kupca-proizvođača može uz racionalnu potrošnju iskoristiti za maksimalno smanjenje troškova u korišćenju električne energije za grejanje tokom grejne sezone. Sa druge strane, korišćenje ova dva sistema u paraleli značajno smanjuju troškove nabavke energenata, njihovo skladištenje i manipulaciju. Takođe, neophodno je spomenuti pozitivan aspekt korišćenja zelene energije i smanjenje korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji električne energije.

Za toplotnu pumpu i njen što kvalitetniji rad važno je da se u proračun ubace sve poznate pojedinosti (kvadratura prostorija, broj prostorija, veličina i broj radijatora, sistem cevne instalacije) i da se izabere optimalna snaga.

Klijent je ostvarivanjem prava na subvenciju dve pojedinačne mere od Ministarstva u krajnjoj računici platio jedan sistem, dok je drugi praktično dobio gratis i omogućio isplativost svog sistema na period od četiri godine.

Autor teksta: Marko Vidojević

Foto: Green Watt Innovations d.o.o. Beograd/Filip Veljković