Elnos Grupa – inovacije i odvažnost su ključ uspeha na OIE polju

Ekspanzija projekata koji će doneti čiste i bogate izvore obnovljive energije doseže neverovatne nivoe, a svaki zeleni kilovat na tržištu kotira kao zlata vredan. Jedno je sigurno, energetika budućnosti želi biti zelena. Elnos Grupa je godinama unazad važna karika najvećih zelenih poduhvata u regiji i Evropi, a ambicije ove kompanije na ovom planu su i dalje visoke.

Primena modernih tehnologija na delu

Ova kompanija danas zapošljava više od 630 radnika, posluje u 15 zemalja regije i Evrope, a ove godine će realizovati projekte bogatog energetskog zelenog miksa vetro, hidro i solarne energije.

Ono što Elnos Grupu sasvim sigurno izdvaja od drugih je činjenica da je do sada veliki broj puta pobedila stereotip o limitiranim mogućnostima domaćeg inženjeringa u realizaciji zelenih projekata. U prilog tome jasno govori podatak da su timovi Elnos Grupe do sada učestvovali u izgradnji više od 500 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti obnovljive energije.

Aktuelni zeleni projekti

Ekipe Elnos Grupe su ove godine važan deo zelenih projekata širom regije. Nedavno su okončale izgradnju elektroenergetskih objekata za vetropark Bogoslovec (36 MW) u Severnoj Makedoniji, a trenutno realizuju radove na izgradnji vetroparka Krivača (103 MW) u Srbiji.

Vetropark Bogoslovec

Kada je u pitanju solar, kompanija je počela izgradnju solarne elektrane Bukovica (6,25 MW) u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini se intenzivno spremaju za učešće u poduhvatu HE Dabar.

Od Islanda i Portugala do Srbije i S. Makedonije

Elnos Grupu na veoma posebnu poziciju u OIE oblasti stavlja učešće u zelenim poduhvatima poput: izgradnje hidroelektrane Burfell 2 snage 100 megavata na Islandu, montaže GIS 245/132/12 kV postrojenja za najveću islandsku geotermalnu elektranu Krafla snage 60 megavata, te projektovanja solarne elektrane Morgavel snage 49 megavata u Portugalu.

Tu su i izgradnja  35/400 kV trafostanice i 2×400 kV dvosistemskog dalekovoda za najveći vetropark na Balkanu – Čibuk 1 snage 158 megavata, te revitalizacija hidroelekrane Zvornik snage 125 megavata, te poduhvat revitalizacije malih hidrolektrana zapadne Srbije.

Vetropark Čibuk 1

– Za uspeh na putu razvoja energetike modernog doba morate biti posvećeni napretku i praćenju inovacija. Mi smo kompanija sa višedecenijskim iskustvom koja je uvek spremna da inovira, da se menja i prilagođava poslovanje novim izazovima. Poznati smo po našem posebnom načinu rada koji se do sada potvrdio kroz uspešnu realizaciju velikog broja OIE projekata čiji smo bili deo. Uveren sam da nam trenutna pozicija daje kredibilitet važnog nosioca razvoja ove oblasti u budućnosti – rekao je Branko Torbica, potpredsednik Uprave Elnos Grupe.

Branko Torbica, potpredsednik Uprave Elnos Grupe

HVDC – energetske veze nove generacije

HVDC interkonekcije su ključne tehnologije nove generacije, one u sve većoj meri oblikuju energetske mreže budućnosti. Njihova izgradnja jedan je od najvećih izazova energetske tranzicije. Elnos Grupa je do sada postala deo realizacije čak tri evropska HVDC poduhvata.

Konvertorska stanica Ertsmyra u Norveškoj (projekat HVDC NordLink)

U ovoj kompaniji su ponosni što će ove godine učestvovati u izgradnji nove HVDC interkonekcije DolWin 5 u Nemačkoj i to za offshore vetroelektranu koja je deo tog poduhvata.

Timovi Elnos Grupe su do sada bili deo izgradnje HVDC interkonekcije – NordLink-a, jedne od najvećih evropskih energetskih veza za razmenu električne energije, dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, između elektroenergetskih sistema Nemačke i Norveške, te HVDC interkonekcije MONITA (Montenegro-Italy), prve energetske HVDC interkonekcije između Balkana i EU.

Zlatni sponzor konferencije OIE Srbija 2022

Elnos Grupa je zlatni sponzor konferencije OIE Srbija 2022 koja će 15. septembra u hotelu Metropol okupiti najveće domaće i svetske stručnjake iz oblasti obnovljivih izvora energije. 

Imajući pred sobom isti cilj – afirmaciju obnovljivih izvora energije i efikasnu energetsku tranziciju u regiji, Elnos Grupa od samog osnivanja podržava rad udruženja OIE Srbija.