DANAS JE MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Međunarodni dan žena tradicionalno se proslavlja 8. marta, ovaj datum je izabran kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije svakoga dana tokom čitave godine radi na osnaživanju i inkluziji žena, a jedno od najaktivnijih radnih tela Udruženja je upravo Zelena ženska mreža.

Tokom proteklih meseci, Udruženje OIE Srbija bilo je inicijator različitih projekata koji su za cilj imali da što više ohrabre i podstaknu žene i devojke da se bave zelenom energijom, ali i da skrenu pažnju na dame koje su uspele da izgrade uspešne karijere u energetskom sektoru, kako bi svojim primerom motivisale što više devojaka širom Srbije.

Udruženje OIE Srbija, uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji, realizovalo je projekat pod nazivom “Put do većeg učešća žena u sektoru obnovljivih izvora energije” u sklopu kojeg je održan veliki broj radionica, intervjua, istraživanja, anketa i interaktivnih predavanja koja su za cilj imala da prvenstveno učenicama i studentkinjama, ali i široj javnosti približe približe položaj i stavove žena zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije, kao i da dođu do saznanja kakve su mogućnosti stručnog usavršavanja i napredovanja žena u ovom sektoru. Za potrebe sprovođenja ovog projekta, organizovana je vrlo zapažena konferencija ,,(Zelena) Energija je ženskog roda” i snimljen film ,,Ja sam žena i radim u sektoru OIE”, video materijal možete pogledati na linkovima ispod.

Konferencija „(Zelena) Energija je ženskog roda“ : https://www.youtube.com/watch?v=djbvPar614I&t=4s

Film „Ja sam žena i radim u sektoru OIE“ : https://www.youtube.com/watch?v=4Kuh3qkFMVI

Udruženje OIE Srbija sprovelo je intenzivnu kampanju kako u tradicionalnim medijima, tako i na društvenim mrežama koja je za svrhu imala da motiviše i ohrabri učenice i studentkinje u Srbiji, ali i u regionu, da se orijentišu ka obrazovanju i radu u sektoru obnovljivih izvora energije.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije će u budućnosti, kao i do sada, nastojati da ova poruka stigne do svake devojke i žene u Srbiji kako bi se upoznale sa važnosti zelene energije i širokim spektrom različitih mogućnosti koje ovaj sektor pruža. Jer energija jeste ženskog roda, a svaki dan treba da bude dan žena!