Đaci, ministarka i OIE Srbija proslavili Svetski dan vetra u Alibunaru

Udruženje OIE SRBIJA proslavilo je Globalni dan vetra na vetroelektrani  Alibunar, u prisustvu više od 150 djaka, ministarke rudarstva i energetike Dubravke Djedovic, ambasadorke Belgije u Srbiji Keti Bugenhaut, članova Udruženja, partnera i prijatelja.

Učenici iz Banatskog Karlovca, Alibunara i Vladimirovca uživali su času vetroenergije na otvorenom, ali I imali priliku da se sretnu i razgovaraju sa ministarkom energetike.

Proslavi Dana vetra prisustvovali su predstavnici ambasada Kanade, Finske, Španije, delegacija EBRD-a, EPS-a i drugih članova Udruženja, kao i predstavnici EMS AD, pokrajinskih institucija i javnih preduzeća.

Ambasadorka Belgije, Keti Bugenhaut sa učenicima osnovnih škola

Ministarka je poručila će aukcije biti pokretač novog velikog investicionog ciklusa, uz napomenu da se optimizam zasniva na činjenici da imamo više od 1.000 MW spremnih projekata vetroelektrana.

– Nedavno smo oborili rekord, s obzirom na to da smo prvi put bili među prvih deset zemlja u Evropi sa 11% udela proizvodnje iz vetra na dnevnom nivou u nacionalnom miksu, zahvaljujući radu osam vetroelektrana kapaciteta 400 MW, u koje je uloženo 730 miliona evra.

Emanuel Van Viv (direktor razvoja, Elicio), Kristof Bols ( regionalni menadžer, Elicio) i ministarka Dubravka Đedović

Vlada i resorno ministarstvo, kako je podsetila, pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, koje će za rezultat imati 450 novih zelenih MW, a u naredne tri godine 1.300 MW, koji će unaprediti energetsku sigurnost i smanjiti negativne uticaje energetike na životnu sredinu.

– Aukcijama će biti podstaknut priliv direktnih stranih investicija, rast BDP-a, razvoj građevinske industrije, uz potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana – navela je Đedović.

Danijela Isailović, menadžerka Udruženja kazala je da je važno ukazati na značaj industrije vetroenergije koja u Evropi čini 16 posto vetroenergije i trenutno zapošljava više od 300.000 ljudi. Očekuje se da vetroenergija u narednim godinama da još veći doprinos dekarbonizaciji planete. Što se tiče Srbije, trenutno imamo 8 izgrađenih vetroelektrana ukupne snage 398 MW, kao i još nekoliko u izgradnji.

Izuzetno je važna vest da su prethodnih dana raspisane aukcije, te ćemo u narednim godinama imati nove investicije – rekla je Danijela Isailović.

Emanuel Van Viv, direktor razvoja kompanije Elicio, koja je bila domaćin ovogodišnjeg svetskog dana vetra,  kazao je da je ta kompanija do sada investirala više od 90 miliona evra u projekte u Srbiji, izgradivši VE Alibunar i Malibunar.

-Započeli smo nove investicije, te očekujemo da naš projekat bude spreman za aukcijski ciklus u 2024. godini – rekao je Van Viv.