Članovi OIE Srbija na studijskom putovanju u Bavarskoj upoznaju se sa inovacijama u OIE industriji

Na poziv Bavarskog ministarstva privrede, razvoja i energetike i Nemačko-srpske privredne komore (AHK Serbien), brojni članovi Udruženja OIE Srbija ove nedelje borave na studijskom putovanju u Nemačkoj gde obilaze kompanije koje se bave energijom vetra i sunca i prisustvuju stručnim predavanjima.

Za učesnike je najpre održan networking događaj u kongresnom centru Kolpinghaus u Minhenu koji je obuhvatao posetu Inhouse sajmu i predstavljanje najnovijih inovacija u solarnoj industriji i industriji vetra. Takođe, organizovana je poseta proizvodnom pogonu kompanije Schletter Solar GmbH, pružajući učesnicima uvid u procese proizvodnje i tehnološke inovacije.

Učesnici su imali priliku da posete i upoznaju se sa radom vodećih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije, uključujući Max Bögl Wind AG, A. Eberle GmbH & Co. KG i IBC SOLAR AG. Ove posete su obuhvatale seminare, vođene obilaske proizvodnih pogona i diskusije o aktuelnim trendovima i izazovima u industriji.

U sklopu putovanja posećeno je i javno komunalno preduzeće Haßfurt GmbH,  koje je komunalni snabdevač energijom grada Haßfurta (oko 13 hiljada stanovnika). Smeštena na severu Bavarske, opština već decenijama sledi put ka većoj održivosti i energetskoj nezavisnosti.

Planirana je i poseta solarnim elektranama Minhenskog sajma, gde će učesnici imati priliku da steknu uvid u implementaciju solarnih sistema u velikim razmerama. Završni događaj i debriefing sa Bayern International pružiće priliku za refleksiju o iskustvima i utiscima tokom putovanja, kao i za dalju saradnju i razmenu ideja.

Ovo studijsko putovanje predstavlja primer uspešne saradnje između Bavarskog ministarstva privrede, razvoja i energetike, Nemačko-srpske privredne komore i Udruženja OIE Srbija u promociji održivih tehnologija i podsticanju globalne energetske tranzicije ka čistijoj budućnosti.