Ana Petrović proglašena za „Inženjerku godine” u Srbiji

Generalna direktorka kompanije „Global Substation Solutions“ Ana Petrović proglašena je za „Inženjerku godine“ u Srbiji u okviru inicijative Privredne komore Srbije, kompanije Simens Srbija i udruženja „Inženjerka godine“ čiji je cilj da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci. U konkurenciji od 10 finalistkinja, Ana Petrović je proglašena za inženjerku godine na svečanosti održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Doktorirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na odseku za energetiku, smer elektroenergetski sistemi. Svoj poslovni razvoj počela je pre devet godina na poziciji inženjerke pripravnice u firmi u kojoj je od januara generalna direktorka.  

Kompanija „Global Substation Solutions doo Beograd“ je prisutna na srpskom i engleskom tržištu skoro dve decenije i pruža širok spektar usluga iz oblasti elektroenergetike, uključujući i projektovanje vetroelektrana. Kompanija je učestvovala na nekim od najvećih svetskih projekata, a prethodne godine inženjeri su ispitivali relejnu zaštitu na vetroelektrani Moray East na obali Škotske, nazivne snage 950 MW, najvećoj offshore vetroelektrani na svetu u tom trenutku. U planu je širenje aktivnosti i u ostalim zemljama Evropske unije, kao i na Bliskom Istoku.

Pobednica ovogodišnjeg konkursa veruje da je uloga žena u inženjerstvu izrazito značajna, kao i da nam je potrebno više žena na ključnim pozicijama ne samo u ovoj struci, već u čitavom društvu. Mladim devojkama koje se sada odlučuju za buduću profesiju poručuje da se vode ličnim osećajem, a ne mišljenjima sredine koji su to muški, odnosno ženski poslovi ili koja su najprofitabilnija zanimanja u ovom trenutku, „jer preduslov da budemo uspešni u poslu kojim se bavimo jeste da volimo ono što radimo“.

Da podsetimo, ideja vodilja inicijative „Inženjerka godine“ je da promoviše inženjersku struku u javnosti i da posebno mlade žene, učenice srednjih škola u Srbiji, inspiriše i ohrabri da odaberu studije i karijeru u inženjerstvu.

Foto: Screenshot Youtube/Mediade d.o.o. Inovativno založništvo