Živimo u društvu gde nas od malena uče šta žene (ne)treba da rade

Andrijana Stanišić je elektroinženjer u kompaniji MT-KOMEX gde se zaposlila nakon završenih studija energetike na Elektrotehničkom fakultetu. Za studije elektrotehnike odlučila se upravo iz želje da se bavim solarnom energetikom. Kako su izgledale studije, da li se susretala sa predrasudama, šta je naučila u kompaniji MT-KOMEX – teme su o kojima Andrijana govori za naš portal uz poruku mladim devojkama da posao traže u OIE sektoru, jer obnovljivi izvori energije nisu budućnost, već sadašnjost.

Kako ste odlučili da studirate Elektrotehnički fakultet?

– Za studije elektrotehnike sam se odlučila upravo iz želje da se bavim solarnom energetikom. I maturski rad sam pisala na tu temu. ETF je bio jedini fakultet za koji sam polagala prijemni.

Da li ste imali podršku porodice i najbliže okoline?

– Imala sam potpunu podršku porodice i prijatelja pri upisu fakulteta, a i posle, tokom studija. Najviše mi je značila njihova podrška tokom prve, i meni najteže, godine studija. Značila mi je i podrška kolega i koleginica sa kojima sam razmenjivala materijale i sa kojima sam se zajedno probijala kroz fakultet.

Jeste li ikada tokom studija osetili diskriminaciju ili osporavanje na bazi polne pripadnosti?

– Ja lično nisam, ali znam da toga ima, jer ipak živimo u društvu gde nas od malena uče šta žene treba i šta ne treba da rade. Nije dovoljno da takve glasove ignorišemo, već je potrebno da se o njih i oglušimo.

Vrlo mladi ste počeli da radite. Zašto ste izabrali baš solar, a ne vetroenergiju ili neku drugu oblast?

– U solaru sam uvek videla smisao, kao u izvoru energije koga ima u izobilju – samo treba nalaziti načine i rešenja da se ovaj obiman izvor iskoristi. Iz tih razloga sam odlučila da karijeru usmerim ka solaru, iako je studiranje energetike na ETF-u koncipirano tako da je studentima omogućeno da steknu znanja iz svih grana energetike.

Kako izgleda posao mlade elektroinženjerke u kompaniji MT-KOMEX?

– Posao u MT-KOMEX-u je vrlo dinamičan i od mene iziskuje da svaki dan učim nešto novo, što mi se dopada. Deo posla je rađenje studija izvodljivosti, komunikacija sa klijentima i nalaženje optimalnih rešenja. Drugi deo je projektovanje i podnošenje zahteva, i na kraju, izvođenje samog projekta uz sjajnu grupu montera, kao i praćenje radova na gradilištu. Na ovaj način se stiče jedno zaokruženo iskustvo vezano sa solar u Srbiji.

Da li preporučujete mladim devojkama da poslovnu budućnost traže u sektoru OIE?

– Apsolutno da. Posla ima – ipak obnovljivi izvori već neko vreme nisu budućnost, već sadašnjost.