Ukupna instalisana snaga svih kupaca-proizvođača u Srbiji dostigla 50 MW

Ukupna snaga svih prozjumera koji imaju sve neophodne dozvole i status u zvaničnom registru Elektrodistribucije Srbije prešla je snagu od 50 MW i tako postala vrlo značajan činilac u energetskoj tranziciji Srbije. Ova značajna prekretnica ukazuje na sve veće prihvatanje obnovljivih izvora energije u zemlji.

Najveći deo od preko 3.000 prozjumera, čine domaćinstva, kojih je 2215. Najmanje prozjumera je u kategoriji stambenih zajednica – samo tri zgrade odlučile su se za ovaj vid proizvodnje električne energije. Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je 793 sa instalisanom snagom od 32,8 MW.

Od ukupno 50,9 MW upisanih u registar, 32,8 MW odlazi na privredu,  dok skoro 18 MW čine solari prozjumeri na krovovima domaćinstava. Ovaj raspored snage ukazuje na sveprisutnost solarne energije kako u industriji, tako i u kućama širom zemlje. Svega tri stambene zajednice, ukupne snage 69,5 kW, su prozjumeri, što naglašava trend proizvodnje energije na lokalnom nivou.

Izuzetno je važno što građani i industrija sve više koriste potencijale solarne energije na svojim krovovima, kao i što ih u tome prate javne institucije, verski objekti i obrazovne ustanove. Ovaj široki spektar podrške signalizira sveobuhvatni angažman društva u prelasku ka održivijem energetskom modelu. Prozjumeri će definitivno biti jedna od tema konferencije OIE Srbija 2024 koja će se održati 23. i 24. septembra u Vrdniku.