Udruženje OIE Srbija proslavilo Svetski dan vetra na VE Čibuk 1

Udruženje OIE SRBIJA proslavilo je Svetski dan vetra na vetroelektrani Čibuk 1, u prisustvu predstavnika ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, EPS-a, EDS-a, EMS-a, mnogobrojnih članova OIE Srbija, kao i partnera i prijatelja.

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana vetra proslavljeno je žurkom u zalasku sunca, a zahvaljujući vetru, prisutni su mogli da vide i rad VE Čibuk 1 na delu.

Prisutnima su se obratili organizatori proslave Vladimir Milanović, direktor Masdar Taaleri, kao i menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović.

– Zadovoljstvo mi je da, kao jedan od članova osnivača OIE Srbija, budemo domaćini proslave ovogodišnjeg Globalnog dana vetra, svetske manifestacije koja ima cilj da ukaže na važnost i potencijale energije vetra u svetu – poručio je Milanović.

On je podsetio da je VE Čibuk najveći operativni vetropark u Srbiji, snage 158 MW, u čijem  kompleksu se nalazi 58 vetrogeneratora pojedinačne snage 2.75 MW. 

– Ovu najveću investiciju u sektor energije vetra uskoro će dopuniti VE Čibuk 2 čiji početak izgradnje očekujemo tokom ove godine. Neki sledeći Global Wind Day proslavićemo na vetroparku Čibuk 2, jednom od pobednika aukcija – dodao je Milanović zahvalivši se predstavnicima ambasada, državnih institucija, lokalne samouprave, članovima OIE Srbija, prijateljima i partnerima na dolasku i podršci.

Menadžerka OIE Srbija Danijela Isailović dodala je da i Evropa i Srbija očekuju i mogu mnogo da dobiju iz vetra.

– I svet obara rekorde u ovoj oblasti, 2023. bila je najbolja godina za vetar do sada, izgrađene su nove vetroelektrane ukupne snage 117 GW, i prvi put kumulativna snaga vetroparkova premašila je brojku od 1 TW, prema podacima Globalnog saveta za energiju vetra. U Evropi je tokom 2023. godine instalirano 18.3 GW novih kapaciteta energije vetra, pokazala je analiza WindEurope, čiji je OIE Srbija član. Od toga su države članice Evropske unije instalirale 16.2 GW, što je rekordna količina koja je instalirana u jednoj godini – istakla je Isailović.