U sektoru OIE osetna je dominacija muškog pola, ali verujem da će biti više žena

Tea Požar je master geograf za oblast geoprostorne osnove životne sredine. Osnovne studije je završila na Geografskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, svoje dalje akademsko obrazovanje je stekla na studijama u Holandiji i Nemačkoj. Trenutno je zaposlena u kompaniji New Energy Solutions gde je angažovana na poslovima razvoja i zaštite životne sredine.

Diplomirali ste i masterirali na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, postdiplomsko obrazovanje ste stekli u Holandiji i u završnoj ste fazi doktorskih studija u Nemačkoj. Ipak, odlučili ste se da živite i radite u Srbiji. Otkud to, zašto i kako u kompaniji New Energy Solutions i svetu vetroparkova, odnosno obnovljivih izvora energije?

– Živimo u vremenu kada je najveće dostignuće individue da profesionalnu karijeru oproba u inostranstvu, gde se pruža više mogućnost. Neosporno je da su tržište Evrope, a potom Amerike i Azije postali veoma dostupni za mlade profesionalce, ali to nije bio moj slučaj. Završila sam postdiplomske studije u Holandiji, a potom upisala i doktorske u Nemačkoj ali nikada nisam u potpunosti razmatrala mogućnost da ostanem u stranoj zemlji. Za mene je povratak u Srbiju bio logičan sled događaja. U početku, po povratku iz Nemačke nije bilo sve kao što sam ja planirala, međutim u trenutku kad sam se zaposlila u kompaniji New Energy Solutions znala sam da je moja odluka da se vratim u Srbiju bila ispravna.

Sektor OIE je direktno povezan sa zaštitom životne sredine

Vaša poslovna i obrazovna karijera je vezana za oblast zaštite životne sredine, a to je i deo vašeg posla kojim se bavite. Koliko se u Srbiji, tokom razvoja, izgradnje i operativnog rada OIE elektrana poštuju mere i standardi zaštite životne sredine?

– Iz konteksta razvoja, izgradnje i operativnog rada vetroelektrana, mere i standardi zaštite životne sredine se veoma poštuju. Moje kolege i ja koji činimo tim koji radi na poslovima zaštite životne sredine i socijalnog aspekta veoma smo posvećeni obavezama u našem sektoru. Na teritoriji Srbije se paraleleno sprovode mere i regulative kako internacionalnog, tako i nacionalnog karaktera. Standardi zaštite životne sredine su veoma širok pojam i sve dok živimo u okruženju gde ne postoji opšta svest o standardima poštovanja i življenja u skladu sa prirodom biće teško prihvatiti činjenicu da zapravo mi sami treba da se promenimo. Sektor OIE kao globalni trend je direktno povezan sa zaštitom životne sredine, jer sama misija obnovljivih izvora energije mora da se sprovodi u skladu sa međunarodnim standardima.

Da li mislite da se u javnosti dovoljno govori i zna o značaju OIE za zaštitu životne sredine, za smanjenje zagađenja, borbu protiv negativnih posledica klimatskih promena?

– Mislim da se ne govori dovoljno, zapravo ne postoji ta granica gde bi za nešto mogli da kažemo, ta tema je dovoljno pokrivena u javnosti/medijima. Nismo dovoljno osvešćeni po pitanju zaštite životne sredine i samo pojedini koja požele više da saznaju o ovoj temi zapravo pretraže ili se raspitaju više. Mislim da bi rešenje bilo učiti mlađe generacije o smanjenju zagađenja i uticaju nas samih na klimatske promene.

Na konferencijama i stručnim skupovima osetna je dominacija muškog pola

Da se vratimo statusu žena u sektoru obnovljivih izvora energije. Da li ste se kao žena, sa relativno kratkim statusom u sektoru OIE, osetili ikada manje ravnopravno ili vredno?

– Ponosno mogu da kažem ne, radim u fantastičnom kolektivu, moram da priznam veći deo čine muškarci, ali podrška koju nam kolektiv pruža je za svaku pohvalu. Sad opet moram da se ogradim i kažem da je to slučaj u mom svakodnevnom okruženju, da imam kolege i koleginice na istim ili sličnim pozicijama. Kada se pogleda malo šira slika, kada smo npr. na konferencijama ili stručnim skupovima osetna je dominacija muškog pola. Ne kažem da je to samo u sektoru OIE, već i u akademiji. Međutim, ta činjenica mene nikada nije omela u mojim planovima, to što ima žena je svakako veoma bitno za početak, a verujem da će nas biti sve više.

Osim što se bavite zaštitom životne sredine, i asistent ste na projektima, vrlo iskusnim projekt menadžerima. Kako je raditi sa takvim profesionalcima, od kojih su neki i pioniri OIE sektora u Srbiji?

– Imam običaj da na kraju radnog dana kažem i danas sam naučila nešto novo. Meni je jako bitno da se nadograđujem, da učim i saznajem nove stvari. Rad na razvoju projekta je za mene bilo jedno novo iskustvo ali uz podrušku celog kolektiva rezultati su nezaobilazni. Veoma cenim i poštujem svoje kolege, mnogi od njih su vrhunski stručnjaci u svojim oblastima, a kao što ste i naveli, i pioniri OIE sektora u Srbiji i baš zato neprocenjivo je iskustvo koje stičem.

Savetujem studentkinjama da uče, putuju u inostranstvo i da svoje znanje kasnije iskoriste na pravi način

Da li biste studetkinjama osnovnih, master i naravno doktorskih studija preporučili da posao traže u svetu zelene energije?

– Da, svakako preporučujem. Želela bih da se osvrnem na činjenicu da maturantkinje po završetku srednje škole često nemaju konkretnu ideju čime bi volele da se bave, svakako uvek ima izuzetaka. Ali smatram da je bitno napomenuti da osnovne studije nisu nešto što će usko da nas veže i definiše naš pravac profesionalne karijere. Savetujem svim devojkama da imaju širinu da se pronađu, da uče, da putuju u inostranstvo, da koriste mnogobrojne mogućnosti razmene studenata ili stipendija, i da svoje znanje kasnije iskoriste na pravi način.