Svetski dan obnovljivih izvora energije – OIE su ključni faktor u energetskoj tranziciji

Svetski dan obnovljivih izvora energije obeležava se danas kao dan sećanja na Černobiljsku katastrofu 1986. godine. Obnovljivi izvori energije su ključni faktor u energetskoj tranziciji. U Srbiji su prošle godine činili 36 posto proizvodnje električne energije što je našu zemlju svrstalo na listu vodećih evropskih država po energiji dobijenoj iz obnovljivih izvora.

Visok procenat daju hidrocentrale, dok moderna OIE postrojenja, poput vetroparkova i solarnih elektrana, tek poslednjih godina dobijaju na značaju.

U Srbiji radi osam operativnih vetroparkova sa svim dozvolama, dva su u probnom radu i dva u izgradnji.

Takođe, imamo veliki broj solarnih elektrana snage do 10 MW. Prozjumeri su i dalje u ekspanziji. Tokom poslednje godine, broj prozumjera se gotovo četvorostruko povećao, dostigavši ukupnu instalisanu snagu približno 50 MW.

Analiza koju je sprovela OIE Srbija pokazuje raznovrsnost prozjumera – od domaćinstava i stambenih zajednica, do crkava, škola i vrtića. Ovo povećanje pokazuje rastuće interesovanje građana za aktivno učešće u energetskoj tranziciji.

Raduje nas što možemo najaviti da će na našoj konferenciji „OIE SRBIJA 2024″ koja će se održati 23. i 24. septembra u Vrdniku, prozjumeri biti jedna od tema.

I svet ovaj dan dočekuje sa podacima koji daju razloga za optimizam. Prema izveštaju Globalnog saveta za energiju vetra (GWEC) tokom 2023. godine širom sveta je pušteno u rad novih vetroturbina ukupne snage od 117 gigavata (GW), što predstavlja novi globalni rekord.

U prva dva meseca 2024. godine, proizvedeno je rekordnih 60% električne energije u Evropi iz obnovljivih izvora energije, pokazuju podaci organizacije Ember. Ukupna proizvodnja „zelene” električne energije iznosila je rekordnih 516,5 TWh u januaru i februaru, što je 12% više u odnosu na isti period 2023. godine.