Srbija opet bira „Inženjerku godine“ – Akciju podržava naš član Siemens

Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“ raspisali su izbor za inženjerku 2024. godine u Srbiji. Konkurs je otvoren do 7. aprila, a kandidatkinje se mogu prijaviti same ili, uz njihovu saglasnost, to može učiniti poslovna organizacija u kojoj su zaposlene.

„Inženjerka godine“ predstavlja inicijativu koja je prošle godine prvi put realizovana u Srbiji sa ciljem da se široj javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, koje mogu biti inspiracija mladim ženama za studije i karijeru u oblasti STEM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike).

U aprilu će biti izabrano 10 finalistkinja koje će biti predstavljene javnosti, da bi u maju glasalo četiri žirija, a u junu će, na svečanosti u PKS, biti izabrana i predstavljena „Inženjerka godine“ za 2024.

– U glasanju će učestvovati četiri ravnopravna žirija – organizatori sa partnerima, potom medijski žiri koji čine novinari i urednici, zatim profesori i učenici srednjih škola, kao i žiri sastavljen od 10 finalistkinja koje će se upoznati i glasati za onu koju vide kao najinspirativniju. Ove godine ćemo broj članova žirija povećati i sa predstavnicima organizacija koje rade sa mladima na razvoju tehničke kulture – naveo je predsednik Udruženja „Inženjerka godine“ Rade Krajnović na konferenciji za medije.

Prijavljivanje je omogućeno onlajn, putem obrasca na stranici www.inzenjerka-godine.rs/sr/prijava/.

U Siemensu Srbija zaposleno 48 odsto žena

Generalna direktorka kompanije „Siemens“ za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar rekla je da su inženjerstvo i inovacije neophodni za budući razvoj čovečanstva, a stvaranje „tehnologija sa svrhom“ treba da bude motiv za izbor inženjerske profesije.

Istakla je da danas poslodavci ohrabruju mešovite timove, jer su istraživanja pokazala da su timovi gde su muškarci i žene jednako prisutni – uspešniji, inovativniji i profitabilniji.

Ona je navela i da je u „Siemensu“ među top inovatorima sve više žena, pa je tako prošle godine među prvih 12 inovatora bilo pet žena, među kojima je i pobednica koja je razvila sistem za korišćenje veštačke inteligencije u konfigurisanju složenih rešenja za automatizaciju fabrike.

– Od 320.000 zaposlenih u ‘Siemensu’, 27 odsto su žene, a na rukovodećim pozicijama, 31 odsto su žene. U ‘Siemensu Srbije’ ukupno je zaposleno 48 odsto žena, od toga na top pozicijama je njih polovina – naglasila je Lončar.

Na STEM fakultetima više od 50 odsto studentkinja

Prema rečima Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, naša zemlja je jedan od boljih primera u regionu kad je reč o rodnoj jednakosti,

– Imamo oko 40 odsto žena u inženjerstvu, a u nekim oblastima, kao što je gejming, mi smo i iznad evropskog proseka. Međutim, to nije dovoljno i pravi je trenutak da na ovu temu pričamo sada kad se bliži upisni rok na fakultete – istakao je Vesović.

Ivana Vukašinović, pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, navela je da u ovom trenutku imamo preko 50 odsto studentkinja na STEM fakultetima, 50 odsto zaposlenih žena na fakultetima i više od 60 odsto na naučnim institutima.

– Ipak, i pored ohrabrujućih brojki, mi treba da nastavimo da se borimo protiv nepravedne percepcije i stereotipa o ženama u inženjerskim naukama. Iako svedočimo napretku, žene se i dalje suočavaju s brojnim izazovima. Zato put do rodne ravnopravnosti zahteva napore i pojedinaca i organizacija – istakla je pomoćnica ministarke na konferenciji za novinare.

Inženjerka godine za 2023. Ana Petrović poručila je da ovaj projekat nije takmičenje u inženjerskim dostignućima, već mu je cilj da pokaže devojčicama u srednjim školama koliko je inženjerstvo sveobuhvatno i u kojim oblastima mogu razvijati svoje karijere.

– Ovo je bilo veoma lepo iskustvo za mene i pozivam koleginice inženjerke da se prijave na novi konkurs i svojim primerom inspirišu nove generacije devojčica za inženjerstvo – poručila je Petrović.