OIE Srbija na konferenciji ,,Voda Vazduh Energija’’

U Muzeju nauke i tehnike održana je konferencija ,,Voda Vazduh Energija”.

Panel posvećen energiji moderirala je menadzerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović. Panelisti su bili Natalija Luković i Milan Macura iz Ministarstva rudarstva i energetike, Aleksandar Jakovljević iz JP EPS, Gligo Vuković ispred Delegacije EU u Srbiji i Aleksandar Macura ispred RES fondacije. Organizator je bio magazin National Geographic Srbija.

Na panelu se diskutovalo o odlukama Energetske zajednice čiji se Savet ove nedelje sastao u Beogradu, o kampanji Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije ,,Okreni na zeleno’’ i programu energetske efikasnosti. Istaknuto je da postoje zahtevi za čak 8 GW projekata iz vetra i solara, ali i konstatovano da većina zahteva i projekata nije ostvariva. Panelisti su zaključili da je situacija ohrabrujuća i da se zaista okrećemo na zeleno i to u jednoi postepenoj i pravednoj tranziciji.

Govorilo se i o tome da je Srbija zapravo blizu ispunjenja cilja da proizvodi i troši 27 posto zelene energije. Zapravo, po metodologiji po kojoj je i drvna biomasa ušla u bilanse obnovljivih izvora energije, Srbija je početkom 2020. godine proizvodila više od 25 posto energije iz obnovljivih izvora energije što nas u pogledu ispunjavanja obaveza prema EU stavlja na visoku poziciju u regionu.