OIE SRBIJA dobila najviše priznanje EPS – a za izuzetan doprinos razvoju Elektroprivrede Srbije

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije dobilo je povelju EPS-a za izuzetan doprinos razvoju Elektroprivrede Srbije. Prestižno priznanje uručeno je menadžerki udruženja Danijeli Isailović na današnjoj svečanosti u hotelu Metropol u Beogradu kojom je obeležen jubilej – 130 godina postojanja i rada elektroprivrede.

Elektroprivreda Srbije, tradicionalno, počev od 1995. godine, dodeljuje Povelju sa plaketom „Đorđe Stanojević“ pojedincima, privrednim društvima, ustanovama i drugim organizacijama i kolektivima kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju Elektroprivrede Srbije. Priznanje se uručuje svečano na Dan Elektroprivrede – 6. oktobra.

– Ova Povelja je za nas velika čast, javno priznanje da radimo dobre stvari u unapređenju saradnje između privatnog i javnog sektora, kao i da smo važan i konstruktivan činilac u energetskoj tranziciji Srbije – rekla je Danijela Isailović nakon dobijanja prestižne plakete.
Ona je podsetila da je udruženje OIE SRBIJA osnovano početkom 2021. godine uz podršku EBRD. Osnivači su tri najveće operativne vetroelektrane, a udruženje danas ima skoro 40 članova.

– Naši članovi proizvode više od 95% zelene energije u Srbiji. Taj procenat je visok zahvaljujući Elektroprivredi Srbije koja je naš redovni član više od dve godine. I pre nego što je EPS postao član OIE SRBIJA, naš stav je bio da je uspešna energetska tranzicija moguća samo ako jak EPS bude stub tog posla i partner privatnom sektoru. To se upravo dešava, a konstruktivne predloge i pohvale na račun EPS-a rado prenosimo partnerima iz EBRD, IFC i drugih međunarodnih institucija. Radujemo se izgradnji VE Kostolac, SE Petka i RHE Bistrica i drugih zelenih projekata i stojimo na raspolaganju za podršku zelenom putu EPS-a – rekla je menadžerka OIE SRBIJA Danijela Isailović.

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije, na svečanosti povodom obeležavanja Dana EPS istakao je da je istorija ove kompanije počela sa prvom termoelektranom na Dorćolu, nastavila se sa malim hidroelektranama, prvim površinskim kopovima, dok je sve podignuto na viši nivo sa izgradnjom velikih termo i hidroelektrana koje su i danas energetski oslonac Srbije.

– Danas, EPS je na putu reformi, profesionalizacije poslovanja, a cilj je da budemo uspešni, efikasni, profitabilni, da i u budućnosti EPS bude jedan od najznačajnijih investitora u državi i najznačajnija energetska kompanija. Počeli smo da se menjamo, to je neminovno, jer se prilagođavamo vremenu i okolnostima i na lokalnom i globalnom nivou. Sa idejama i znanjem zaposlenih koji su najvažniji, EPS je ta energija za budućnost – rekao je Živković.

Na svečanosti povodom 130 godina od početka i rada elektroprivrede, Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da kada se osvrnemo i pogledamo ko su sve bili ljudi koji su svojim idejama, radom i energijom doprineli razvoju srpske elektroenergetike, ima razloga za ponos.

– Ipak svi zajedno više gledamo u budućnost nego u prošlost i sve nas interesuje kakav će EPS biti u godinama i decenijama ispred nas. Inicirali smo reforme sa planom da Elektroprivreda Srbije ostane naše najvažnije i najvrednije preduzeće, da bude još efikasnija i modernija, i jedan od lidera u regionu i biće primer za druge kompanije u elektroenergetskom sektoru – rekla je Đedović Handanović.

Pored menadžerke OIE SRBIJA Danijele Isailović, najviše priznanje EPS, povelju sa plaketom „Đorđe Stanojević“, dobili su Staniša Paunović, nekadašnji direktor hidroelektrane „Đerdap“, Slaviša Đukić, direktor Elektroenergetskog koordinacionog centra i Jasmina Vulović u ime Nemačke razvojne banke. Ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović uručena je zahvalnica za podršku u razvoju i modernizaciji EPS.

V. d. generalnog direktora uručio je monografije povodom 130 godina EPS-a sadašnjim i bivšim zaposlenima: Tatjani Anđelić, Slobodanu Markoviću, Toši Zabrcu, Milošu Popoviću, Gojku Bajiću, Miodragu Brčereviću, Jadranki Ristić i Saši Cvetkoviću.

U ime bivših i sadašnjih zaposlenih zahvalio se rudarski inženjer Slobodan Marković, nekadašnji pomoćnik direktora za investicije u RB „Kolubara“.

– Dok sam radio kao rudar u „Kolubari”, a i sada, u petoj godini penzije, ponosan sam zato što sam zajedno sa svojim kolegama bio deo velikog i snažnog kolektiva koji je, duže od jednog veka, boreći se sa brojnim nedaćama i izazovima, uspeo da postane i ostane oslonac države – rekao je Marković.

Dan EPS-a tradicionalno se obeležava 6. oktobra, jer je tog datuma 1893. godine puštena u rad prva srpska elektrana na Dorćolu. Ovaj datum smatra se i početkom razvoja srpske elektroenergetike.

Foto: EPS