OIE Srbija 2021 – Regionalna saradnja ključna u energetskoj tranziciji

Dekarbonizacija, energetska tranzicija, aukcije, finansiranje, integracija obnovljivih izvora energije u tržište električne energije i žene u “zelenom biznisu” – ovo su bile teme panela prve konferencije “OIE Srbija 2021” koja je održana u Beogradu.

Od vodećih stručnjaka kako iz zemlje, tako i iz regiona i Evrope, prisutni su imali prilike da čuju gde se Srbija nalazi, a gde region, kada je reč o energetskoj tranziciji.

Prema rečima Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, neophodno je da se emisije ugljen-dioksida (CO2) oporezuju kako bi postojao stalni izvor novca. Međutim, svestan je da će to biti veliki socijalni problem, ali i da ga treba rešavati što pre.

– Činjenica je da Evropska unija očekuje da Balkan drži isti tempo tranzicije, ali moramo biti svesni da je pomoć potrebna, jer nemaju svi isti budžet za to. Kako bi se to postiglo, moraju se oporezivati emisije gasova i ta sredstva, sa domaćim merama, treba koristiti za tranziciju – objasnio je Kopač.

Posebnu pažnju okupljenih privuklo je iskustvo Severne Makedonije. Naime, ova država je prva u regionu donela odluku da prestane da koristi ugalj.

– Vlada je reforme započela 2017. godine donošenjem novih zakona, podzakonskim aktima, kao i novim modelima podrške obnovljivim izvorima energije. Čak 3,1 miliona evra planirano je za projekte u OIE za period do 2027. godine, a oporezovana je nafta i to sa 5,7 evrocenti po litru – objasnio je Viktor Andonov, savetnik premijera Severne Makedonije i dodao da su usvojili strategiju za energetski razvoj koja je u potpunosti usklađena sa Zelenim dogovorom a Vlada se obavezala da će strateškim investitorima davati pravnu garanciju čime će im pružati sigurnost.

Kako je objasnio Džajls Dikson, direktor Wind Europe, važno je da proces dobijanja dozvola za izgradnju vetroparkova bude ubrzan. Takođe, sistem aukcija mora biti jasniji i sigurniji, jer to privlači investitore.

Posebnu pažnju posvetio je stabilnim prihodima i CFD modelu koji je, kako kaže, najbolji. Predvidivost stabilnih prihoda najvažniji je faktor za davanje kredita, sa čime su se složili i bankari.

– Uloga banaka, uz međunarodne finansijske institucije u zelenoj tranziciji je ključna. Sa jedne strane banke imaju savetodavnu ulogu, gde klijentima pružaju stručnu podršku sa ciljem kreiranja optimalnih finansijskih modela i pripremu jedinstvenih paketa finansiranja. Drugi deo jeste podrška sektoru obnovljivih izvora energije i projekata u oblasti energetske efikasnosti kroz direktno kreditiranje i obezbeđivanje drugih povezanih proizvoda koji prate Projektno finansiranje. UniCredit učestvuje u više institucionalnih i međunarodnih radnih grupa sa posebnim fokusom na praćenje napretka ekološko-društvenog upravljanja (ESG) –  kaže Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke.

Kako je dodao, njihov savetodavni tim za održive finansije u okviru odeljenja za korporativno i investiciono bankarstvo već nekoliko godina aktivno savetuje klijente o relevantnim mogućnostima finansiranja ESG u holističkom pristupu proizvodima, pomažući klijentima u odabiru pravih alata za održivo finansiranje koji su dostupni na tržištu.

Pavle Milekić, iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kaže da je ogromno zadovoljstvo videti da u Srbiji dolazi do promena kada je reč o obnovljivim izvorima energije i da se sve na neki način pokreće. Veliko interesovanje, kako investitora, bankara i stručne javnosti za konferenciju „OIE Srbija 2021“ pokazuje da postoji ogroman interes.

Razmena iskustava i regionalni projekti veoma su važni u ovom procesu tranzicije. Kako je rekla Maja Pokrovac iz OIE Hrvatske, regionalna saradnja je veoma važna i ključna, dok je Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, objasnila je da su dobri primeri iz regiona pomogli Srbiji da dobije nove Zakone.

Okupljene je posebno obradovala informacija da će do kraja oktobra biti doneti svi podzakonski akti, kao i da će aukcije biti elektronske.

– Do kraja februara 2022. godine imaćemo trogodišnji plan aukcija. One će biti važne za privlačenje investitora, a u planu je uvođenje direktnih ugovora između proizvođača i potrošača, što će industriji biti posebno značajno – navela je Atanacković.

Prvu Konferenciju “OIE Srbija 2021” su organizovali Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor: Energetski portal