Objavljena rang lista za vetroelektrane i solarne elektrane – Velika konkurencija za vetar, slab odziv za solar

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas rangu listu aukcija za dodelu tržišnih premija za vetroelektrane i solarne elektrane.

Od ukupnog broja prijavljenih investitora, u fazu nadmetanja kvalifikovalo se 11 učesnika. U postupku aukcija za vetroelektrane četiri investitora su popunila kvotu, a u postupku aukcija za solarne elektrane tri.  Najniža ponuđena cena iznosi 64,48 EUR po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 88,65 EUR po megavat-satu za solarne elektrane.

Kad je reč o vetroelektranama, za kvotu od 400 MW borilo se 9 projekata od kojih je 8 zadovoljilo eliminatorne uslove. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Vetrozelena (210 MW po ponuđenoj ceni od 64,48 EUR/MWh), slede Čibuk 2 Wind Energy (108,5 MW po ponuđenoj ceni od 73,7 EUR/MWh), Enlight K2-Wind (68 MW po ceni 68,88 EUR/MWh, dok je za Crni vrh power ostala kvota od 13,5 MW po ponuđenoj ceni od 79 EUR/MWh. Ostale četiri kompanije imale su jedinstvenu cenu od 84 EUR/MWh i ostale su bez kvota. To su: Vetropark Torak, Vetropark Lipar, Vetropark Lipar 2, MK-Fintel Wind. 

Zanimljivo je da su bez obzira na visoku maksimalnu otkupnu cenu, dve prvoplasirane elektrane Vetrozelena i Pupin bidovale cenu ispod 70 EUR po MWh. Zašto i kako, pitaćemo sve aktere u Vrdniku 14. septembra na konferenciji OIE Srbija 2023, a i ekskluzivno čuti kada novi vetrogeneratori stižu u Srbiju.

Kada je reč o solarnim elektranama, kvota od 50 MW nije ispunjena. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Novo Selo Power (6,4 MW po ponuđenoj ceni od 89,8 EUR/MWh). Slede Hiperion sol (4 MW po ponuđenoj ceni od 88,65 EUR/MWh) i Terra Solar (1,2 MW po ceni od 89,8 EUR/MWh). Četiri kompanije nisu ispunile kvalifikacione uslove.

Ministarstvo rudarstva i energetike zadovoljno je odzivom investitora. Kako kažu u Ministarstvu, na prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora sa ukupnim kapacitetom elektrana od 816,48 MW, od čega je za popunjavanje kvote ponuđeno 602,8 MW, dok procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 milijardi evra.

O ozbiljnosti dobijenih ponuda svedoči to što su zainteresovane kompanije dostavile bankarske garancije i novčane depozite u vrednosti većoj od 18 mil EUR, što garantuje njihovu nameru da projekte i realizuju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

– Ostvarene cene za najveći deo kapaciteta su skoro dvostruko niže od trenutnih tržišnih cena, tako da imamo dosta razloga da budemo zadovoljni, pogotovo što ćemo dobiti dodatnih 550 MW, a što će udvostručiti ukupne trenutne kapacitete zelene energije u Srbiji. Ovo je veoma važno za ekonomski rast naše zemlje, jer će generisati investicije u vrednosti od više od milijardu evra u narednih nekoliko godina – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Da podsetimo, maksimalna cena koju je proizvođač OIE mogao ponuditi na aukciji iznosi 105 evra po megavat-času za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-času za solarne elektrane. Prednost za dobijanje podsticaja imaju oni investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalnu definisanu čime se očekuje ostvarenje smanjenja troškova električne energije.

Foto: Unsplash/Zbunek Burival