Kapacitet proizvodnje iz OIE povećan za 9,6% u 2022. godini

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) objavila je Izveštaj o obnovljivim proizvodnim kapacitetima električne energije u 2022. godini. Prema ovom izveštaju, kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, u 2022. godini povećan je za 295 GW, što ukupno iznosi 9,6% u odnosu na 2021. godinu.

Najveći porast u proširenju kapaciteta u odnosu na 2021. godinu zabeležen je u sektoru solarne energije gde su kapaciteti povećani za 192 GW, odnosno 22%. Ovaj porast prate sektor energije vetra sa 75 GW(9%), hidroenergija sa 21 GW(2%) i bioenergija sa 8 GW(5%), dok su kapaciteti u sektoru geotermalne energije povećani za svega 181 MW.

Statistika koju je IRENA objavila pokazuje da obnovljiva energija nastavlja da raste na rekordnim nivoima uprkos globalnim neizvesnostima, potvrđujući opadajući trend proizvodnje električne energije na fosilna goriva.

Kada se govori o povećanju kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora po regionima, Azija je svoje obnovljive kapacitete povećala za 174,9 GW što iznosi povećanje od 60% u odnosu na 2021. godinu. Kapacitet u Evropi uvećan je za 57,3 GW(8,8%), a u Severnoj Americi za 29,1 GW(6,3%). Afrika je zabeležila porast od 2,7 GW(4,8%) dok je Okeanija svoje kapacitete uvećala za 5,2 GW(10,6%). U Južnoj Americi i na Bliskom Istoku, kapaciteti su povećani za 18,2 GW (7,4%) i 3,2 GW(12,8%).

„Ovaj kontinuirani rekordni rast pokazuje otpornost obnovljive energije usred dugotrajne energetske krize“, rekao je generalni direktor IRENA, Frančesko La Kamera. „Snažna poslovna opravdanost obnovljivih izvora energije zajedno sa podsticajnim politikama održala je trend rasta udela OIE u globalnom energetskom miksu iz godine u godinu. Ali godišnje povećanje kapaciteta obnovljive energije mora porasti tri puta više od sadašnjeg nivoa do 2030. godine, ukoliko želimo da ostanemo na putu koji ograničava globalno zagrevanje na 1,5°C.“

Frančesko La Kamera je dodao da „Pošto se očekuje da će potražnja za energijom rasti u mnogim regionima sveta, energetska tranzicija zahteva postepenu promenu koja donosi strateški pomak izvan dekarbonizacije ponude snabdevanja. Svako proširenje novih neobnovljivih kapaciteta u svetlu nedavnih globalnih događaja mora biti povezano sa naporima da se ubrza energetska tranzicija kako bi sistem bio otporniji, inkluzivniji i otporniji na klimatske promene.“

Izvor : IRENA