Da li radnici iz industrije uglja mogu naći posao u solarnom sektoru?

Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, poput solarne energije, predstavlja ključni potez za održivu budućnost. Međutim, često se postavlja pitanje – šta će biti sa radnicima koji trenutno rade u sektoru uglja? Izveštaj o Radnim mestima u solarnom sektoru EU za 2021. organizacije SolarPower Europe donosi optimistične vesti.

Izveštaj navodi da bi oko pola miliona radnih mesta u industriji uglja Evropske unije moglo biti izgubljeno do 2030. godine zbog prelaska na čistu energiju. Pozitivna strana ove činjenice je da, paralelno sa tim, solarna industrija doživljava značajno povećanje broja zaposlenih. Izveštaj pokazuje da se u narednim godinama očekuje porast sa 357.000 zaposlenih u 2020. godini na čak 1,1 milion do 2030. godine. Šta to znači? Da li solarni sektor ima potencijal da apsorbuje većinu radnika koji napuštaju industriju uglja tokom ove decenije?

Kao primer da je to moguće, izveštaj navodi prednosti za rudarska područja u okviru Evropske unije i razbija mitove o negativnom uticaju prelaska na obnovljive izvore energije. Naime, studije pokazuju da regije bogate ugljem mogu zaista imati velike koristi od energetske tranzicije. Jedna od navedenih prednosti je da nakon zatvaranja rudnika uglja ostaje neiskorišćeno zemljište idealno za izgradnju velikih solarnih parkova. U nekim slučajevima, napušteni rudnici se ponovo pune vodom, stvarajući veštačka jezera. Ova “zelena” jezera se mogu iskoristiti za postavljanje solarnih panela na plutajućim platformama. Takođe, regije bogate ugljem već imaju infrastrukturu i radnu snagu sa znanjem iz oblasti energetike. Ovo olakšava prekvalifikaciju za rad u solarnom sektoru.

U izveštaju se navodi da regioni EU bogati ugljem imaju zaista ogroman potencijal za obnovljive izvore energije – čak 1.516 GW. Španija, Poljska i Rumunija su na čelu po izgradnji solarnih parkova na zemljištu, dok Nemačka i Španija prednjače u krovnim solarnim sistemima. Takođe, Nemačka već ima jako dobre primere iz prakse – rudarska područja su uspešno prešla na solarne parkove koji sada zapošljavaju više ljudi nego što su to ranije činile termoelektrane na ugalj.

Prelazak sa uglja na solarnu energiju predstavlja situaciju u kojoj svi dobijaju. Smanjuje se zagađenje životne sredine, a istovremeno se stvaraju i održiva nova zelena radna mesta. Izveštaj time daje optimističan pogled na budućnost sektora energije u EU, ističući ogroman potencijal solarne energije da pokrene pravednu energetsku tranziciju.

Foto: Unsplash/Moritz Kindle