Kakva je uloga EPS-a u trgovini električnom energijom?

Pomoćnik generalnog direktora za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom „Elektroprivrede Srbije“, David Žarković, učestvuje na konferenciji OIE SRBIJA 2024 koja se održava 23. i 24. septembra u Vrdniku.

David Žarković, diplomirani inženjer elektrotehnike, od 15. avgusta 2024. godine obavlja funkciju pomoćnika generalnog direktora za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom „Elektroprivrede Srbije“.

Profesionalnu karijeru započeo je u „Elektroprivredi Srbije“ 1999. godine kao pripravnik u Direkciji za proizvodnju energije i prenos. U periodu do 2005. godine, najpre kao član, a potom i kao vođa tima PIU – Project Implementation Team EAR, sastavljenog od stručnjaka EPS-a i Evropske Agencije za rekonstrukciju za implementaciju Projekta rehabilitacije Termoelektrana EPS-a, radio je na pripremi strategije realizacije projekta, projektnoj dokumentaciji, tenderskim procedurama i nadgledanju realizacije projekta. Nakon toga postaje deo Direkcije za trgovinu električnom energijom, u kojoj je 2010. godine imenovan za šefa službe za ugovaranje i obračun, a dve godine kasnije unapređen u direktora Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu. Od januara do 15. avgusta ove godine bio je izvršni direktor za upravljanje elektroenergetskim portfeljom.

Razvija funkciju trgovine električnom energijom na berzama električne energije u zemlji i regionu, stvarajući uslove da Elektroprivreda Srbije postane punopravni član srpske, mađarske, hrvatske, slovenačke i crnogorske berze.

Bio je član uskog tima stručnjaka ispred Direkcije za trgovinu EPS-a koja je uspešno sprovela otvaranje tržišta električne energije 2012. godine.

Predsednik je market komiteta srpske berze električne energije SEEPEX, član stručnog udruženja CIGRE Srbija – studijski komitet C5, kao i evropskog udruženja trgovaca električnom energijom EFET.