Čestitke i podrška kolega iz Hrvatske

Vlasnici triju vjetroelektrane u Srbiji osnovali su Obnovljive izvori energije Srbije, priopćeno je iz novonastalog udruženja službeno osnovanog 1. ožujka 2021. godine.

Udruženje je osnovano uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je dodijelila sredstva za osnivanje i razvoj, a cilj je doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja u području obnovljivih izvora energije, prelasku s fosilnih na obnovljive izvore, podizanju svijesti o važnosti zelene energije i zaštite okoliša, otvaranju zelenih radnih mjesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Osnivači su proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vjetroelektrane ukupnog kapaciteta više od 300 MW i vrijednosti ulaganja većoj od 600 milijuna eura. Osnivači su Vetroelektrane Balkana (VE Čibuk 1), Electrawinds K-Wind Kovačica (VE Kovačica) i Electrawinds-S (VE Alibunar), čije su projekte financirale međunarodne financijske institucije i poslovne banke.

“Obnovljivi izvori energije u Srbiji nastali su iz potrebe za udruživanjem kompanija koje posluju u zelenoj industriji, kako bi se postiglo bolje poslovno okruženje, ali i podigla svijest o važnosti obnovljivih izvora energije u borbi za održivi planet. OIE Srbija je imala izvrstan model i primjer uspješne organizacije u Obnovljivim izvorima energije Hrvatske.To smo rekli našim partnerima iz EBRD-a i to ističemo na svim javnim skupovima. Vjerujem da će OIE Srbija i OIE Hrvatska razviti partnerski odnos i da ćemo ostvariti uspješnu suradnju. Zemlje regije moraju se povezati i surađivati, a naša udruženja bit će primjer dobre suradnje i komunikacije. Hvala Obnovljivim izvorima energije Hrvatska na podršci”, rekla je tim povodom Danijela Isailović, menadžerica i pravna zastupnica OIE Srbija.

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, pozdravila je novu inicijativu iz Srbije te izrazila zadovoljstvo što se gospodarska udruženja šire i u susjedstvu: “Ponosni smo što je naš rad prepoznat i što možemo dijeliti naše znanje te zajedno doprinijeti boljoj investicijskoj klimi i zelenom okruženju na regionalnoj razini. Gospodarska udruženja koja okupljaju zelenu energetiku ključni su partneri u sukreiranju zelenih javnih politika i važni akteri u održivoj tranziciji jer investitori procjenjuju dolazak i ulaganje u jednu zemlju i kroz rad ovakvih udruženja. Vjerujem da ćemo uspješno surađivati u budućnosti te zajedno doprinijeti energetskoj tranziciji“, istakla je Pokrovac.

Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost globalne energije i najveću potporu održivom razvoju i borbi za dekarbonizaciju planeta. Srbija je posljednjih godina postigla značajan napredak na polju zelene energije, a novo udruženje će pokušati dodatno poboljšati položaj obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Članovi OIE Srbija mogu biti tvrtke koje u svom radu njeguju načela poštivanja najstrožih standarda zaštite okoliša, poslovne etike i profesionalnih standarda ponašanja. Pored svojih članova, udruženje će biti dostupno državnim institucijama i svim građanima u borbi za zelenu Srbiju.

Izvor: oie.hr